Haberler

Klasiklere hayat veriyor




Eskişehir’de bir kaporta ustası, piyasada parçası bulunmayan eski otomobilleri, çürüyen parçalarını el emeğiyle üreterek yeniden trafiğe çıkacak hale getiriyor.

Küçük Sanayi Sitesi’nde iş yeri bulunan kaporta ustası 37 yaşındaki Mehmet Ali Orakcı, yaptığı açıklamada, 1990’dan beri mesleğini sürdürdüğünü ve eski otomobillere meraklı olduğunu söyledi.

Otomobillerin kendisine hurda olarak geldiğini anlatan Orakcı, şunları kaydetti:

“Ortalama 40-60 yaşındaki eski araçları, bize gelince komple söküyoruz. Daha sonra aracın yıllar içinde hangi işlemlerden geçtiğini görebilmemiz için boyasını da kazıyoruz. Kaporta aksamındaki çürük olan yerleri sökerek aynı ölçülerle elimizde çekiçleyerek yeniden yapıyoruz. Yani orijinal parça siparişle fabrikadan nasıl geliyorsa biz o parçaları elimizde yapıyoruz. Düz sacı çekiçleyerek şekil veriyoruz. Yarım metrelik bir parçayı 1 günde el işçiliğiyle yapıyoruz.”

Orakcı, otomobilin piyasada bulunmayan parçalarını el işçiliğiyle ürettiğini dile getirerek
“Parçası olmayan otomobilleri tamir ediyorum. Aracın durumuna göre yaklaşık 1 yılda
müşteriye teslim ediyoruz. Boya ve döşeme işlemlerinde de yine bu işlerden anlayan eski ustalarımızı tercih ediyorum” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. vay be ne ustalar var adam el işi yapıyor ne güzel parça üretmek uydurmak orjinal gibi olmasını sağlamak zor iş

  2. İstanbulda olanlara Malak Atatürk oto sanayideki çağrı oto yu öneririm el işçiliği klasikler için.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu