Haberler

Bataryasız çalışan elektrikli araç




Japonya’da bulunan Toyohashi Üniversitesi bataryasız çalışan elektrikli araç prototipini tanıttı. 5 yıl boyunca çalıştıkları bu projenin asıl amacı pillerden dolayı oluşan ağırlığı ortadan kaldırmak.

Araç, sahip olduğu özel tekerlekler sayesinde gerekli enerjiyi hareket halindeyken yoldan karşılıyor. Yola yerleştirilen metal kalıplardan geçen elektrik akımı tekerlekler vasıtasıyla araca aktarılıyor. Bu sistemi, tramvaylardaki sistemin otomobillere uyarlanmış hali olarak da düşünebilirsiniz.elektrik_akimi_indiksiyon (3)

Konseptlerini göstermek için, üniversitede yaklaşık 30 metre uzunluğundaki elektrikli yolda 10 km/h’lik süratle prototip araçlarının testini gerçekleştirdiler. Takımın bir üyesi ve test sürücüsü olan Prof. Takashi Ohira, aracın ivmelenmesinin düzgün ve sürüşün konforlu olduğu belirtti.

Araştırmacılar, açık devreden elektrik akımının geçmeyeceği için, bunun halka açık yollarda kullanılmasında herhangi bir tehlike olmadığını söylüyorlar.

Bununla birlikte, daha güçlü pillere sahip araçlar geliştirmek yerine bu teknolojiyi kullanacak araçlar geliştirmek, uygulanabilirlik açısından çok daha zor gözüküyor. Üstelik bu tarz şarj edebilen yollar inşa edilmemişken. Aynı zamanda, bu sistemin otomobil üreticileri tarafından araçlarına entegre edilmesi ve bu projeye uygun yolların şehirlere inşa edilmesi için de uzunca yıllar geçmesi gerekiyor. Ama başlangıç olarak havaalanı pistlerindeki gibi belirli rotalar da seçilebilir.

elektrik_akimi_indiksiyon (1)

Elektrikli araçlar için kablosuz şarj sistemi daha önceden de karşımıza çıkan projeler arasındaydı. Yalnız Nissan Wireless Şarj Sistemi gibi araçların özel park alanlarında kablosuz şarj olunması günümüz ve gelecekteki elektrikli araçlar için çok daha mantıklı seçenek olarak gözüküyor.

 

Furkan Turan

20 yaşında genç bir otomobil tutkunuyum. Beni yolda bırakmayan her otomobile saygı duyarım. Ama sevmem için çok daha fazlası gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu