Haberler

1.6 litre, 4 silindir, 400 beygir güç




Koenigsegg, 1.6 litrelik 4 silindirli bir üniteden tam tamına 400 beygir güç elde etmek istiyor. Bazı partnerlerine satmayı düşündükleri bu motoru GT86 veya MX-5 gibi giriş seviyesi spor otomobillerde görmemiz şu an için muhtemel gözükmüyor.

Peki partnerleri kim? Seri üretim otomobillerde kullanılmak üzere geliştirilmiş eksantiriksiz motoru tanıtmış olan Qoros isimli Çinli bir otomobil üreticisi.

Koenigsegg firmasının kurucusu Christian von Koenigsegg seri üretim araçlarda kullanılabilecek devrim niteliğinde bir içten yanmalı motor üzerinde çalıştıklarını; bu riski alabileceklerini, fakat büyük firmaların bunun gibi şeyleri deneme imkanlarının olmadığını açıkladı. Bu proje için aceleci olmayacaklarını, bu motordan 400 beygir güç elde edemeseler bile içten yanmalı motorlarda mühendisliğin hâlen gelişebileceğini kanıtlamak istediklerini belirtti. Ayrıca motorun üretim ve geliştirme kısmı İsveç’te yapılacak olup, Çinli partnerler de projenin devamlılığı için destek sağlayacak.

Bu üniteyi üretirken yeni şeyler denemek yerine önceki süper otomobillerinde kullandıkları yöntemleri kullanacaklarını; pistonların silindir içindeki çalışma aralığını arttırırken, silindir çapını azaltacaklarını belirtiyorlar. Halk arasında da “uzun-strok” olarak bilinen bu tip motorlar genellikle alt devirlerde en yüksek tork değerlerine ulaşabilmesi ile tanınır. Koenigsegg ise bu uygulamayla, ısı değişiminden faydalanarak motoru daha verimli kullanmayı hedefliyor.

İleride bu motoru görür müyüz görmez miyiz bilemem ama spor otomobiller konusunda bu kadar başarılı olan bir üreticinin böyle şeyler denemesi beni oldukça heyecanlandırdı.

Tarık Erbaş

Arabalara olan tutkum, pantolonlarımın dizleri yırtılana kadar, halı motiflerinde model arabalarımı sürmem ile başladı ve aynı tutku ile devam ediyor. 1998 doğumluyum, Vefa Lisesi'nde okuyorum. Otopark ailesinin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. Neyin peşinde olacak! Vergi diliminden dolayı Türkiye’de daha uygun otomobil satabilmenin peşinde tabi ki !!!

  2. Mr.Koenigsegg sadece super oto ureten bur insan degil ayni zamanda yeni teknoloji muhendisligi ve arge yapan birisi.umarim uygulanabilir birsey olur.ilerise kucuk hacimli az yakan boyle bir motora arkada elektrik destegi ile 500-600 beygir c class standart araclar hayal degil.1- 2 litre yakitla yuz km ve performans alinacak gunleri gorecegiz gibi.Peugeot 308 gti hybrid boyle bir oto olacak gibi. Auto express de incelemesi vardi.aslinda Peugeot ile otoparkin arasi iyi gibi geldi. Bu araca ozel bi inceleme olsa da izlesek.Auto express deki mr.Sutcliffe bayilmisti araca.

  3. Bitti o devir bitti, Neyin çabası Konisberg. Yapsana elektrikli motor. Boş işler bunlar boş .

  4. O yol daha önce açılmıştı zaten. Fakat bunlar harika gelişmeler, ne kadar çabuk standart araçlara inerlerse o kadar iyi. Koenigsegg de zaten ARGE çalışmaları ve otomotiv sektörüne kazandırdığı yepyeni teknolojileriyle bilinen, çok özel bir firma. Bir petrolhead için gerçekten yüz güldüren haberler bunlar.

    1.5 litre 400 hp Nissan DIG-T-R motor: http://www.gizmag.com/nissan-zeod-rc-engine/30611/

  5. 1.6 motordan 400 hp almak demek, o motorun çok sağlam olması gerektiği demek.Bu da maaliyet demek.Yani giriş seviyesi spor otomobillerde göremeyiz gibime geliyor. ?

  6. Roket motorlarıda ufaktır. 2 – 3 borudan, 900 km hızla uçabilcek gücü sağlayan itiş sağlarsınız. Motor isterse 5 litre olsun. Az yakan ve dayanıklı motor olsun yeter.

    1. O senin düşencen. Millet az yakmasını istemiyor, istediği kadar yaksın hayvan gibi de gitsin diyen de var.

  7. Tsi lar falan iyi gucler cıkarıyor ama koenigsegg 1.6 dan 400 beygiri euro6 normlarına uyarak cıkartmazsa bende bisey bilmiom 😀

  8. Atmosferik 1.6lt 400bg yol otomobili icin futuristik bir rakam. Turboyla zaten bu rakamlari Kardesler Oto Sanayiinde de yapabiliyorlar. TFSI vs. gibi turbolu bir motoru kastetmiyor adamlar. Atmosferik + uzun omurlu = kolay is, + cok guclu = zor is. Atmosferik seri uretim icin dunya rekorlari: pistonlu Ariel Atom(Honda) litre basina 166.7hp, rotary Mazda RX-8 litre basina 188.4hp. Yani 1.6’dan rotary ile zaten 301hp alinmis. Koenigsegg farkli tipte bir motorla 350hp yapsa yine buyuk olay ama pistondan o rakamlar cikmaz gibi geliyor. Motosiklet motorlarini hesaba katmadim, o dunyada sapik ornekler mevcut 🙂

  9. Zaten motorsiklet üreticileri 1 litrelik motorlardan 200 bg üzeri güçler alınabiliyor örn: Kawasaki zx10r Yamaha r1-m Suzuki Gsx-r 1000… Bence otomobil motoruna bunların uyarlanması biraz geç bile kalınmış olabilir… Motosikletleri aktarım konusunda sıkıntıları var ve orda güç kaybı oluyor eğer bu sistem arabalara uygulanırsa gelişmiş şanzımanlar ile daha fazla güçler bile alınabilir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu