Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Formula 1 motorlarında bulunan TJI teknolojisi nedir?




İlk olarak Mercedes’in kendi motorunda kullandığı TJI teknolojisi 2014 yılında pistlerde görülmeye başlandı. Ferrari, turbo motor döneminde yaptığı hatadan 2015 yılında döndü ve aynı yıl içerisinde bu sisteme geçti. Renault ise bu sene Kanada yarışından itibaren kullanmayı planlıyor. Bu sistem esasen Mahle’nin geliştirdiği bir sistem.

Geliştirme sürecinde muhtemel Cosworth çalışanı olan bir grup mühendis sistemin üzerinde çalışmaya başladı. Daha sonra bu mühendislerin bazıları Mahle’ye bazıları ise Mercedes’e geçti.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Mercedes ve Ferrari halihazırda bu sistemi F1 motorlarında kullanıyor. Renault ise Kanada yarışında güncellenmiş motorunda kullanmaya başlayacak. Eski motora göre tahmini olarak 30 beygir daha güçlü olacağı söyleniyor. Ayrıca Red Bull için de büyük avantaj sağlayacağı söyleniyor. Hali hazırda şasi dengesi bakımından çok iyi durumda olan takım, motor gücü sebebiyle geride kalıyordu. Bakalım Kanada yarışından sonra güç dengesi değişecek mi?

Aşağıdaki çizimde görebileceğiniz sistem Mahle’nin yol araçlarına uyguladığı sistemin detayları. F1 motorlarında sadece tek bir enjektöre izin veriliyor.

Next-generation Ultra-Lean Burn Powertrain

F1 sisteminde enjektör, hava yakıt karışımını ana yanma odasına püskürtüyor. Turbonun oluşturduğu basıncın yüzde 3’ü küçük yanma odasına gönderiliyor. İşin en zor kısmı transferi doğru karışımla yapmak ve küçük odadaki yanmayı doğru ayarlamak. Yakıtın iyi karışması yanma kalitesini arttırır. Fakat burada esas önemli olan bu değil. Burada basınç, sıcaklığı kontrol altına almak ve vuruntuyu önlemek adına sınırlandırılmış durumda.

Buji, küçük odada bulunan karışımı ateşleyince ve alevler çok küçük tasarlanmış deliklerden ana odaya ilerledikten sonra sistemin esas olayı ortaya çıkıyor. Yanma odasında aynı anda birkaç noktada oluşan patlama günümüzde kullanılan normal motorlara göre daha düzenli ve hızlı bir yanma sağlıyor. Bu da piston üzerinde daha fazla basınç oluşturuyor ve yine aynı düzenli yanma vuruntuyu da önlüyor.

Temel olarak TJI sistemi, vuruntu sınırını yukarıya taşıyıp daha büyük bir patlama elde edebilmenizi sağlıyor, bu da çok daha iyi yakıt verimliliği, daha fazla güç ve istediğinizde daha iyi yakıt ekonomisi yapabilmenizi sağlıyor.

 

 

Furkan ALPERGİN

1988 doğumluyum. Uluslararası Ticaret mezunuyum. Kendimi bildim bileli otomobille yatıp kalkan, otomobillerden kopamayan biriyim. Otomobilin, bir ihtiyaçtan ziyade daha çok bir tutku ve bir yaşam tarzı olduğuna inanırım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu