Haberler

Honda ağır metalleri unutuyor!




Honda, içinde bulunduğumuz yılın sonlarına doğru hibrit motorunun içindeki manyetik aksamı dünyada az oranda bulunan metallerden arındırılmış bir otomobil üretecek.

Japon üretici, bu proje için Japon metal üreticisi Daido Steel Co. ile çalışarak hibrit motorların içinde bulunan terbiyum ve disprozyum gibi dünyada az oranda bulunan metalleri kullanmamaya başlayacak. Bu işleme tabi tutulmuş ilk otomobil ise yeni çıkacak olan ve Fit ile aynı platformu paylaşan Honda Freed kompakt minivan olacak. Otomobilin bu yılın sonlarına doğru Japonya’da satışa sunulacağı konuşuluyor.

Bu yeni teknoloji, Honda’ya büyük tasarruf sağlayacak; öyle ki Honda, dünyanın en büyük ender metal üreticisi olan Çin’e bağlılığından kurtulacak.

Bu yeni işlemler süreci, “sıcak deformasyon metodu” olarak adlandırılan bir yöntem ile ağır metallere olan ihtiyacı azaltan ve hibrit motorların maliyetini azaltan mucizevi bir süreç olacak. Honda, yeni hibrit motorlarında biraz daha hafif ancak yine de ender bir metal olan neodimiyumu kullanacak.

Gün geçtikçe artan hibrit ve elektrikli otomobil satışları, yetkililerin bir yılda ender bulunan metallere duyulan ihtiyacın %14 artmasını öngörmelerine sebep oluyor. Automotive News’in haberine göre, bir teknoloji araştırma firması olan Technavio Research’ün araştırmaları bu rakamın 2019’da 9 milyar dolarlık bir hacimden fazlasına ulaşacağını gösteriyor.

Honda ise, bu yeni strateji sayesinde motor üretiminin maliyetinde %10’luk bir tasarrufun önünü açıyor. Reuters’ın haberine göre, bu tasarruf aynı zamanda otomobillerin kütlelerinde de %8’lik bir hafifleme manasına geliyor. Buna ek olarak, neodimiyum sadece Çin’de bulunmuyor; Avustralya ve Kuzey Amerika’da da bulunan bu maden, Honda’nın tedarikçisi Çin’den bağımsız hale geleceğinin müjdesini veriyor.

Honda, 2008 yılından beri Japonya’da Freed’in benzin ile çalışan modelini satıyor. 2008’den 3 yıl sonra ise hibrit modeli satılmaya başlanan minivan, Japonya’nın sürüş koşullarında 5.5 litre/100 km’lik makul görünen bir ortalama yakıt tüketimine sahip.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu