Dikkat ÇekenlerKöşe Yazıları

OTOPARKCOM v2




Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç

Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç

 

Cihâna bir daha gelmek hayâl edilse bile

Avunmak istemeyiz böyle bir teselliyle

 

Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan

Ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan

 

Geçince başlayacak, bitmeyen sükûnlu gece

Guruba karşı bu son bahçelerde keyfince

 

Ya şevk içinde harap ol, ya aşk içinde gönül

Ya lale açmalıdır göğsümüzde, yahut gül

 

Yahya Kemal muhtemelen bir internet sitesi için yazmamıştı bu dizeleri, ama bizlerin OTOPARK ile olan mevcut münasebetini fevkalade betimler.

Kurumsallaşma”ya adım attığımız Ocak ayından beri birtakım değişimler yaşandı. Her şeyin bir sebebi olduğu gibi bunun da sebepleri vardı:

  • Başta Sinan’ı istihdam etmek ve daha kaliteli çekimler yapmak gibi bazı kritik ihtiyaçları karşılayamıyorduk,
  • ‘İş yapmaya’ müsait bir formata sahip değildik,
  • Test aracı bulamıyorduk,
  • Proje alamıyorduk,
  • Açıkçası pek ciddiye de alınmıyorduk, vb.

Başarının anahtarı nedir bilmiyorum ama başarısızlığın anahtarı herkesi memnun etmeye çalışmaktır. Bu zorunlu dönüşüm de kimilerini memnun, kimilerini rahatsız etti.

Verdiğimiz kararların başarısını tamamen rakamlara bakarak değerlendiriyoruz. Yani, eğer bu dönem içinde videolarımız eskisinden daha fazla izlenmiş, daha fazla beğenilmiş, daha fazla abone getirmişse, bu bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ana sayfa için de aynı şekilde; eskisinden daha fazla ziyaretçi geliyor, daha çok sayfa geziyor, daha uzun süre vakit geçiriyorsa, sitede yaptığımız değişikliklerin yerinde olduğu sonucunu çıkarıyoruz. Topyekûn eğer şirket daha fazla ciro yapıyorsa, başarılı kabul ediliyor.

Elbette tüm bunlar, öz değerlerimizden ödün vermediğimiz müddetçe geçerli – milyon izlenen videolar çekebilir ya da herkesin çılgınca paylaştığı haberler girebiliriz ama ertesi gün kepenkleri indirmemiz gerekebilir. Neticede yaptığımız şey öncelikle bizi mutlu ediyorsa, ardından doğru geliyorsa, sorun yok demektir.

Bir diğer hakikat, içeriklerimize yorum yapan kitlenin bizi takip eden kitleyi birebir yansıtmadığı. Genç internet kullanıcıları daha fazla etkileşimde bulunmaya yatkın; yetişkinler genelde “beğen” düğmesine tıklamayı kâfi görürken, misal öğrenciler üşenmiyor ve düşüncelerini yazarak iletmekten çekinmiyorlar – ki bizim istediğimiz de bu. Tam bu noktada gene rakamlar devreye giriyor: Ziyaretçilerimizin %44’ü 25-34, %39’uysa 18-24 yaş aralığında.

 

Karne

 

Peki, bu dönemde başarılı olduk mu? Büyük oranda evet.

EVO, Autocar, Auto Express gibi bu işi uluslararası düzeyde yapan kanallar ayda 4-5 bin abone artışıyla ilerlerken biz her ay yaklaşık 10 bin abone kazandık. Geçen yıl toplam 15,7 milyon video görüntülenmemizi, bu sene ilk 7 ayda 17,5 milyona çıkardık. Dört kurumsal proje, iki sponsorluk aldık, bir sponsorluk da verdik (87.7 Kent FM’de yol durumu başlıyor atatatattatt!). Tüm enerjimizi YouTube tarafına yöneltmiş olmamıza ve teknik sorunlar yaşamamıza rağmen, web sitesinde düşüş yaşamadık: Sene başından beri OTOPARK.COM’u 1,3 milyon kişi ziyaret etti.

Peki, bunlar yeterli mi? Büyük oranda hayır.

 

YouTube

 

Hem içerik hem de görsellik olarak, dünya standartlarında işler çıkartıyoruz. Herkes gibi bizim de etkinliğimiz yaz aylarında azalmış olsa da, genel ortalamaya baktığımızda bu seviyedeki tüm kanallardan daha sık içerik ürettik.

Sorun şu ki, YouTube tek başına böylesi bir emeğin karşılığını vermekten çok uzakta. 4,2 milyon aboneli ve 1,1 milyar görüntülenmeli Motor Trend bile, tee Amerika’da, fıldır fıldır milleti kendi sitesine çekmeye çalışıyorsa, varın gerisini siz düşünün. Mevcut içeriğinizin yanında her hafta en az 1 sponsorlu video çekeceksiniz ki o videolar sizin, çalışanlarınızın ve şirketinizin masraflarını karşılasın. Henüz Türkiye’de böyle bir dijital atılım yok; pastanın bu en küçük dilimi de, genelde nitelikten ziyade niceliğe oynayan ajanslar aracılığıyla zilyon takipçili “fenomenlere” yediriliyor.

Ayrıca hepimiz biliyoruz ki bu ülkede hak verilmez, alınır.

 

Alternatifler

 

Durumun “YouTuber”lar arasında en yaygın tercih edilen çözümü, oyunu kuralına göre oynayıp daha sık, daha basit videolar yüklemek: Vlog.

Geleneksel bir OTOPARK test videosu;

  • İç-dış çekimlerle başlıyor: Geldiği ilk gün, sabahtan akşama kadar, üç farklı kamera ve dört farklı ekipmanla araba didik didik çekiliyor.
  • Son gün camlara 3 kamera sabitlenip, telefona mikrofon bağlanıp, anlatımı yapılıyor.
  • Bu adımı kişi tek başına yapabilir ama eğer ayrıyeten sunum da çekilecekse bunun için mutlaka 2 ek kamera ve 1 kişi daha gerekiyor.
  • Ardından çekilen tüm bu videolarla ses dosyaları Utku’ya teslim ediliyor.
  • Ortalama 50-60 GB’lık projenin son halini alması kurguda 2 gün daha sürüyor.

Standart bir “Vlog” ise tek kamerayla çekiliyor, tek kişi yetiyor, gerekiyorsa mikrofon kullanılıyor ve kurgusu en fazla 1 gün sürüyor. Yalnız bu, bizim Vlog’larımız için geçerli; güncel YouTuber videolarının çoğu “cut montaj”dan ibaret: Yani müzik yok, efekt yok, araya dış görüntü serpiştirmek yok, mikrofon yoksa eşitleme de yok – sadece kesip biçme var. O nedenle onların kurgusu bazen saat değil dakikalar sürüyor.

Şimdi… Her şeyden evvel, sözünü ettiğim arkadaşlara giydirmiş gibi görünsem de yaptıkları işe yönelik hiçbir yergim yok. Başta da belirttiğim gibi, rakamlara inanan mühendis bir adamım ve bu şekilde milyonlarca insan tarafından sevilip sayılıyorlarsa, bize yalnızca yaptıkları işe saygı duymak düşer.

Fakat konumuz OTOPARK ve bir şeylerin (gene) değişmesi gerektiği çok açık. Bu paragrafları, alınan kesin kararlardan ziyade tartışmaya açtığım öneriler olarak da okuyabilirsiniz:

 

Dış prodüksiyon

 

İlerleyen günlerde yayınlayacağımız bir videoyla, dışarıya prodüksiyon yapmaya başladığımızı duyuracağız. Yani bugüne kadar tanık olduğunuz çekim/kurgu kalitesini ve daha fazlasını, size sunacağız – elbette bir bedel karşılığında (adımı verirseniz Utku bir güzellik yapacaktır). Çok büyük yatırımlar yaparak bir araya getirdiğimiz ekipmanları ve Utku’nun yeteneğini daha fazla değerlendirmek adına girişeceğimiz bu ‘ek iş’, aynı zamanda çekilecek videonuzun YouTube kanalımızda, ayrı bir oynatma listesi altında yayınlanma opsiyonunu da içerecek.

Peki, kendi videolarımızın görsel kalitesi nasıl etkilenecek? Doğası gereği bir OTOPARK testinin bütünüyle Vlog formatında çekilmesi zor, ancak imkânsız değil. İlerleyen günlerde bazı denemeler izleyeceksiniz. Mevcut prosedürü sürdürüp haftalık yayını 1-2 videoyla sınırlamak da bir diğer seçenek ama bu tempo, hem gelecek arabalarla gidilecek lansmanlara, hem de sizlere yetmeyecektir.

Prodüksiyon kapasitemizi saklayacağımız bir başka platform daha var, ama o şimdilik sır olarak kalsın.

 

Videolar neden kısaldı?

 

Çoğu 20 dakikayı geçen, kimi 1 saati bulan yüzlerce ‘detaylı’ videomuzun 2011’den bu yana ortalama izlenme süresi: 5 dk 41 sn.

2015’te bu süre 5:38 idi, videoları kısaltmaya başladığımız bu sene 5:49’a çıktı.

Emin olun daha da kısaltırsak daha da fazla izlenecekler.

Azami detay sunan 30+ dakikalık videolar sınırlı bir kesimi (gerçekten o otomobili almayı düşünen olası müşteriler ya da hardcore tutkunlar) tatmin etse de, OTOPARK’a yabancı çoğu kullanıcıyı daha içeri adım atmadan uzaklaştırıyor – uzun videoların kurgusunun da aynı oranda uzadığını belirtmeye gerek yoktur.

Bir yandan da XC90 testi gibi çok ekstra koşullarda çekilen videolar söz konusu. Zaman zaman aynı anda 2+ araba geliyor ve bunları tanıyıp anlatmak için elimizde yalnızca 2-3 gün oluyor. Toplantı, lansman vb. başka meşgalelerle de çakışınca işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu tür ‘eksik’ testler için sizlerden özür dileriz.

Neticede, OTOPARK’ın sürdürülebilirliğini sağlamak adına mümkün olan en geniş kitleye ulaşmaya çalışıyor ve videoları – halen standartların üstünde olan – 20 dakika bandına oturtmaya gayret ediyoruz.

 

Aslı Şehirli

 

Kadın Gözüyle gücüne sonuna kadar inandığımız ve sürdürmek istediğimiz bir konsept. Ancak Aslı bir yandan kendi şirketinde, çok yoğun bir tempoda çalıştığı için ve genelde arabalar hafta içi geldiği için şimdilik bu seriye ara verdik.

Aslı’yı önümüzdeki aylarda, Karadeniz Turu gibi markalara özel projelerde yahut Ferman Akgül’le yaptığımız gibi ‘ünlülerle sohbet’ tadında videolarda izlemeniz daha olası görünüyor.

 

TopGear

 

Geçen hafta akışa da yazdığım gibi, OTOPARK’ın TopGear Türkiye’den hiçbir maddi kazanımı yok. Altında ben ile Sinan’ın imzası bulunan test yazıları ve OTOPARK.COM sayfaları hariç, içeriğine de herhangi bir müdahalemiz bulunmuyor.

Kişiliği ve tecrübesiyle Doğan Kabak bizim için önemli bir isim, TopGear da önemli bir marka. Test aracı temini ve içeriğin zenginleşmesi konularında ne denli katkıda bulundukları hepimizin malumu. OTOPARK ailesi olarak TopGear Türkiye’ye olan desteğimizi sürdüreceğiz.

 

Şeffaflık

 

Her ne kadar eşine zor rastlanan bir samimiyetle işimizi yapıyor olsak ve hemen her gelişmeden sizi haberdar ediyor olsak da, paylaş(a)madıklarımız paylaştıklarımızdan çok daha fazla.

Kamera karşısında gördükleriniz, OTOPARK.COM mutfağının yalnızca musluğundan akanlar.

  • Kurulduğu günden beri şirketin gelirlerinden cebime hiçbir şey girmedi.
  • Tüm kazandığımız para ya ekipmanlara, ya maaşlara ya da Clio Cup gibi organizasyonlara gitti.
  • İhtiyaçlarımı halen özel ders vererek karşılıyorum ve şu sıralar o da olmadığı için ailemden borç alıyorum.

Bunlar bilinmeyenlere yalnızca birkaç örnek; ama aranızda yalnızca surat ifademden bile bunları anlayabilen, evladım olarak gördüğüm takipçiler var (ya da ağabeyim). Aslında durum uzun zamandır böyle; artıya geçmeye başladığımız 2016 başında zaten gözümü karartıp şirket açtım. Bunu daha ne kadar sürdürebilirim bilmiyorum, fakat bilin ki artık yalnız değilim ve bu oluşuma benim kadar inanıp destek çıkan başkaları da var.

Arkadaşlar;

Kim, neden, nasıl ayrılmış? Hepsi teferruattır. Aslolan, OTOPARK namına gösterilen çabadır. OTOPARK insan harcamaz; kendisini harcamaya kalkanları ayırır. OTOPARK’ın kişilere kattığı, onların OTOPARK’a kazandırdıklarının her zaman üstünde olmuştur. Dolayısıyla kimseye borcumuz yok, ancak alacağımız olabilir.

 

Reklamlar

 

Fark ettiğiniz gibi bir süredir sitede reklam yok. Bu kasıtlı yapıldı: AdSense reklamlarıyla tüm siteyi nizami bir şekilde doldursanız bile Google’ın size ay sonunda ödediği para, herhangi bir markadan direkt aldığınız tek bir banner kadar etmiyor. Üstüne bazı ajanslar size “ben zaten AdWords aracılığıyla sitenize reklam veriyorum” diyebiliyor. Teşekkürler Google.

Önümüzdeki haftalarda reklam alımını profesyonel bir dijital ajansa devredeceğiz. Öte yandan YouTube reklam gelirlerimizin de %30’u MCN’imize, gerisi Can Tangüner’in dondurmalarına gitmekte. Bu sırada reklamlarla zengin olduğumuzu düşünen arkadaşları hayal kırıklığına uğrattığımız için özür dileriz.

 

Web sitesi

 

Bana nihai amacımı sorduğunuzda verdiğim cevap hep aynı: Otomobil severler için aynı Facebook, Twitter yahut Instagram gibi alışkanlık haline gelen, aynı zamanda otomotive dair her türlü alışverişin yapılabildiği bir web sitesi ve mobil uygulama.

Uzun zamandır bunun nasıl yapılacağına dair kitaplar okuyor, araştırmalar yapıyorum. Geçen sene katıldığım ve yüzlerce proje arasından ilk 20’ye kaldığım, Finansbank ile Koç Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Geleceğin Patronları yarışmasında da, bir hafta boyunca paha biçilmez bir eğitim aldım. Yani teoride her şey hazır.

Gel gelelim bu, 6-7 yazılımcının koordine çalışmasını gerektiren bir proje. Henüz böyle bir ekibi istihdam edecek gücümüz olmadığı için de ‘yeni site’ devamlı erteleniyor.

İlla bu kadar kapsamlı mı olmalı? Belki de hayır; belki de mevcut kullanıcıların çoğu sunulacak hizmetlerin büyük kısmını kullanmayacak bile. Ancak misyonumuz da tam olarak burada devreye giriyor: OTOPARK.COM yepyeni bir kitleye ulaşmalı ve ziyaretçileri tarafından “kullanılmalı”.

Yalnızca yeni yayınlanacak videolara endeksli olmayıp, bu videoların, içinde geçirdiğiniz süreye renk kattığı bir site; yalnızca editörlerin içerikleriyle değil, takipçilerin paylaşımları ve etkileşimiyle zenginleşen sosyal bir OTOPARK.COM hayalimiz. Tıkır tıkır işleyen bir e-ticaret bölümü de, ayakta durmak için mütemadiyen video üretmek zorunda kalmamamız adına; gerçek anlamda kurumsallaşmamız ve yepyeni ufuklara yelken açabilmemiz adına zaruri.

Peki, bu illa kendi bünyemizde mi gerçekleşmeli; dışarıdan bir ajansa yaptırılamaz mı? Yakın takipçilerimiz bu konuda başımızdan geçen acı tecrübeleri hatırlayacaktır; şu an burun kıvırdığımız ancak yazılım namına cebimizden beş kuruş çıkartmayan Wordpress öncesi, OTOPARK bu tür yerlere hem maddi hem manevi çok büyük kayıplar verdi – sözümüz meclisten dışarı. Dolayısıyla, bu vakitten sonra bu konuda kontrolü harici bir kuruma bırakmayı düşünmüyoruz. Elbette zaman ne gösterir bilinmez.

Her gün ve her gece bu projeyi nasıl hayata geçirebileceğimizi düşünüyorum. Gerekli finansmanı sağlamak için bazı fikirlerim var ama, diğer çoğu fikrim gibi, çok mantıklı olduklarını söyleyemem.

Ama imkânsız olmadıklarını söyleyebilirim.

 

Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç

 

Geldiğimiz noktanın geri dönüşü yok: Ya başaracağız, ya da başarmaya çalışırken elden ayaktan düşeceğiz.

Şu asla unutulmasın: OTOPARK harici her mecra, bizim için amaç değil araçtır. YouTube de (da değil de, dünyada Türkler hariç herkes yuğtüüb diye okur) bir araçtır: Siz oraya gün aşırı video yükleyip abone kastığınızda kendinizden çok oraya değer katıyorsunuz, oraya çalışıyorsunuz; hakkınız olanı siz değil orası kazanıyor.

Sıfırdan marka yaratmak, mevcut düzenin çarklarına paçayı kaptırmamak, kapitalizme yem olmamak… Bizim böyle bir inadımız var ve sizlere, bu kitleye, bizi yalnız bırakmayacağınıza sonuna kadar inanıyoruz.

 

Sevgiler,

 

And

And

1984'te doğdum, 1998'de direksiyona oturdum ve 2008'den bu yana onları test ediyorum. Saint Benoît ve Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliğinden mezun olup auto motor & sport'ta sigortasız çalışmayı seçtim. O sıralar Modifiyem.com'a içerik sağladım, ardından e-motoring'in test editörlüğünü yaptım. Prokart'ta yarıştım, Nürburgring ve Monza gibi pistlere (ve pistlerden) çıktım. Kullandığım tüm otomobillerden ayrı keyif aldım ve arkadaşlarımla beraber amacımız, aynı keyfi şimdi size yaşatmak.

İlgili Makaleler

81 Yorum

  1. Bir süredir takip ediyor olmama rağmen bu yazıyı görünce siteye de kayıt oldum, başarılı ve en önemlisi samimi işler çıkarıyorsunuz. Viideolar ise arabayı didik didik etme isteğimi hayli karşılıyor. Güzel işlere devam edin, bu arada Fiesta ST’yi sabırsızlıkla bekliyorum 🙂

  2. OTOPARK.COM’un en sevdiğim yanı bu samimiyet. Bunu hiç kaybetmezseniz de bu söylediğiniz hedeflerin hepsine ulaşacağınıza inanıyorum. Yolunuz açık olsun!

  3. Ben inanıyorum ki her şey zamanla yerine oturacak ve Otopark hak ettiği yerlere gelecek. Biz de her türlü desteğe devam edeceğiz.

  4. Kurumsallaşma muhabbeti ortaya çıktığından beri samimiyetiniz kaybolduğunu iddia eden bir tayfa her zaman oldu, ancak eski otopark ve yeni otopark arasındaki şu farkı unuttunuz, eski otopark test aracı gelsin diye dua eden bir yerdi. Artık böyle değil. Ancak bu değişimin gerçekleşebilmesi için bazı sorumluluklar alındı. Evet, hepimizin hayalleri var. Belkide çoğumuz otopark.com’u hayalimizdeki arabanın testini izlerken keşfettik. And abimin, Sinan abimin hayalide burasıydı. Bu platformun yeteri kadar değer görmesiydi, değer bulmasıydı. Benim senin gibi otopark.com takipçilerinin çoğalması, otomobil yayıncılığı sektöründeki kalitenin artması, bunda da otopark.com’un imzası olmasıydı. Şükürler olsun ki, otopark.com her gün daha iyiye gidiyor. Evet bu yolda ilerlerken bazı ayrılıklar, bazı birleşmeler olacak. Bugün nereye giderseniz gidin, rotası başarı olan insanlarda,şirketlerde veya gruplarda, gelişim ve büyüme için gerçekleşen şeyler bunlar. Hayatlarını sen,ben veyahut bir başkası 20 dakikalık testleri severek izlesin diye değiştiren insanlardan bahsediyoruz burada. O hayatları kurmak için kaç yıldır nasıl emekler verdiğini, yada senin bir hayat kurmak için nasıl emekler verdiğini düşün. Bu yolda bize düşen görev, otopark.com’un gelişmesi için elimizden geleni yapmak. Bu yolda And abimin ve Sinan abimin taşıdığı yükü azaltmak. Biz otopark.com ailesiyiz, ve aile dediğin yardımlaşınca,birbirine destek olunca aile olur. Gelişmek üzere !

  5. Umarım bu yazıdan sonra çoğu takipçi bu işlerin sadece panpalar muhabbetinden ibraret olmadığını anlar.

  6. Mevcut durumu ve gelecekle ilgili plan ve düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Umarım herşey planladığınız gibi yürür.

  7. Vaay. Sonuna kadar okudum. Gerçekten çok içten yazılmış cümleler vardı. Destekliyoruz her zaman. ( Para her zaman gerekiyor bu dünyada. Kim ne kadar kazanıyorsa kazansın, emeğinin karşılığını almalı herkes. Ama az ama çok. Yeni şeyler üretebilmek için hevesli olabilmek için bunların karşılığını almayı herkes ister. )

  8. Şuan ki otopark’a bakıyorum bi de o eski test çekebilmek için araba kiraladığınız otoparka ve hatta daha öncesine. Çok fark var. Yaptıklarınız gösterdiğiniz gayret tam yerinde ve doğru gerçekleşti bu zamana kadar. Allah pişman etmesin inşallah bundan sonrası içinde.
    Sizin fikrinizle belki aynı olacak ama sitenin bi bölümüne 2. El araç ilanları sayfası ne bileyim yedek parça aksesuar satışı yapılan bölüm konulması ilk başlarda emeklesede belki zamanla oturtulabilir bi fikir.

  9. Uzun süredir ben de Otopark ın Twitter,Facebook gibi bi platform haline gelme işini düşünüyordum aynı o sosyal medya platformları gibi Dil seçeneği,Timeline,Site dahilinde aynı editörler gibi takip seçeneği olursa bence sadece Türkiye’de değil evrensel bi araba tutkunlarına ulaşılabilir tabi ki And abinin dediği gibi finansal nedenler bunların önüne hep bi engel.

  10. Tr’nin CT’si olmak güzel bi hedef.
    Ayrıca şunu da art niyetsiz ve ciddi manada söylüyorum; M5 gerekli sermaye olabilir.

      1. Yatırımcı kafasıyla işe yaklaşmak lazım, duygusal değil. Ben bugün iş kurcak olsam sermayeye destek olası için ilk iş arabamı satarım. Çünkü iş garanti şekilde oturunca, ne m5’ler gelir daha.

        1. Ben de ilk olarak arabamı satardım. Ama m5 And abinin zaten hayali olan araba onu sattığında motivasyonunu bile kaybedebilir bazen elindekini de korumak lazım çok dara düşmedikçe

    1. M5 fuzuli masraf. Eger arabayi otoparkin maskotu yapmiyacak ise satmali. 2014 yilindan beri And’a araba. Benim 3 ayda yaptigi kmyi, 3 yilda yapmadi. O araba 2 test 2 çeşme ve bir iki takipci toplantisi gordu baskada km yapmadi. Zaten yaktigi yagin hesabi yok. Lastiklerine bi dunya para verdi. Frenleride bitik. Ustune ustluk uzerinde cift cam bile yok. Şirket icin kullansa kullen zarar. Avisden yillik ikame arac kiralasa, fatutayi gider yapsa cok daha karli olur…

      1. bu iş duygusal açıkçası ben de And abi gibiyimdir o M5 onun için sadece bir araba değil hayatı boyunca hayal ettiği arzuladğı belki de tek şey. And abiden çocuğunu satmasını istiyorsunuz.

    2. Ben de M5’i satmanın duygusal bir insan için fazlasıyla yıkıcı olacağı düşüncesindeyim. Zaten bu zamana kadar getirisi olmayan bir şeyin üstüne bir de çocukluk hayalini koymak beklentiyi aşırı artırır, psikolojik sıkıntı çıkarır.

      Her şeyden önce And abinin morali önemli. Moral demek performans demek, düşüncede özgür olmak demek. Moral olmayınca bakış açısı daralır, olumsuz düşünürsün.

      Tavsiyenin doğru olduğu yerler var. Fakat gerçek hayatta gerçekleşmesi sanırım imkansız.

  11. Helal olsun abi her türlü arkandayım bu kadar büyük düşündüğünüzü hiç tahmin edemezdim

  12. Sonuna kadar yanındayız ve içinde bulunduğunuz sürecin farkındayız.Bi anlamda içini dökmek için yazdığın her yazın,tadını ve ölçüsünü biraz kaçırdığımız eleştirilerin etkisini taşıyor gibi ve bu biraz kötü hissettiriyor.Ama biz bir aileyiz,aile fertleri arasında olur böyle şeyler deyip moral bozukluğunu bir kenara bırakıp umutla önümüze bakıyoruz.Gelinen nokta hakkaten olağan üstü ve umutla geleceğe bakmak için oldukça yeterli bir sebep.Hepinizi çok seviyoruz ve emeklerinizin değerini biliyoruz.Hepbirlikte mutlu yarınlara…

  13. Her zaman OTOPARK’ın arkasındayız aldığınız kararlara saygımız sonsuz. İnşallah hedeflerinize, hayallerinize en güzel şekilde ulaşmanız dileklerimle

  14. zaman zaman bu mecrada uzun eleştirilerim olsada sizi seviyorum ve şu anlık elimden gelen desteği ( siteye günde milyon kere girip dergi satın almak) bu mecra ayakta kalana kadar vermeye devam edeceğim ,

    1. bu arada vlog formatında test yerine haftalık 1-2 video ya razıyım kişisel olarak, üzerine haftada bir de canlı yayın(kurgu yok montaj yok) yapabilseniz gayet yeterli olur bana göre

  15. And acik konuşacağim. Şirket kurdun, iyi guzel ama Sinan gercekten işinden ayrilmak zorundamiydi. Ailesi ile sık sık problem yaşayan Volkan’nin güvenirliği zaten yoktu. Utku her gün köprüden gecerek fenerbahceye geliyor. Buna ne kadar dayanacak. Ben top geardan para kazandiginizi düşünürken aksine para yatirmişsiniz. Ayrica unutturuyorsunuz. Sık sık testlerde otopark ürünleri dükkandan alışverış yapin demen lazim. Kendi reklamini yapmiyorsun. Petrol şirketlerinide projeler uret. Opet’e git Bmw m5 e ful force yakit koyuyorum diye reklam çek. Samsung dan edge 7 telefonun projesini yap. Senki devasa bir reklam potansiyeli olan noktadasin. Gerekirse devlete kamu spotu çekersin. Aranizda iş bagliyabilcek bir pazarlamacisi lazim…. Sizin o mevkide personeliniz yok..

    1. Beyaz yakalının yorumu bir başka oluyor 😛
      Sinan ayrılmalıydı, gecenin köründe çekilen videolarla bu iş yürümez. Artı şirketin büyümek için onun tam zamanlı emeğine ve becerilerine ihtiyacı var.
      Utku Moda’ya taşındı.
      Dükkana abanmıyoruz çünkü Tisho’dan çok komik paralar geliyor, 40 liraya aldığın t-shirt’ün 5’i falan bizim kârımız.
      Kendi reklamımı yapmıyorum, daha yeni Instagram hesabı açtım. Çünkü kendimi promote edecek vaktim yok, var olan vaktimi de şahsa değil markaya yani Otopark’a harcamayı tercih ediyorum.
      Şirketler için çılgın projelerimiz var ama he deyince onlara ulaşamıyorsun. Proje sunmak için önce bir araya gelmek lazım ve sağlam tanıdıkların yahut arkanda sağlam bir markan yoksa, bu çok zor.
      Pazarlamacımız eksik doğru. Arıyoruz.

      1. And umarım beni yanlış anlamıyorsundur. Ben sadece kendi gördüğümü söylüyorum. Pazarlamacı al demiyorum. O pazarlamacı vasıfını kendine yükle. Neden bir personel daha alasın ki. O kadar adamı buraya çekmişsin. Pazarlamacı olmak çok kolay bişey. Aslı’dan iki tavsiye al, fazla hayalperest olma yeter.

        1. Yok canım yanlış anlamıyorum, haklısın. Aslı’yla zaten sürekli konuşuyoruz ama yapabileceğim ve yapamayacağım şeyler var Ali

          1. Top Gear TR için alınan reklamlardan bi kontak kuramaz mısınız? O adamlar ile 3-5 takılsan illa bi reklam veren çıkar.

    2. Benim güvenirliliğimi sen nasıl test ettin acaba ? 3 senedir bu siteye yaptığım fedakarlıklar ortadadır. Ailemle yaşadığım şeyleri hemen hemen herkes bilir herkesin ailesi herşeyden de önce gelir.

  16. Uzun zamandır sizi takip ediyorum ve başarılı olacağınıza inanıyorum. Destek bu anlamda çok önemli. Böyle bir taşın altına elini koymak güç ve cesaretten fazla sabır ister. Şunu söyleyebilirim ben Prag’ta Erasmus yaparken bile bazen ( biraz gülmek biraz da araba hastası olan özüme dönmek için 🙂 ) Sinan abiyle sizin videolarını izliyordum ister test, ister panpa olsun, izlettiriyorsunuz çünkü samimisiniz. Başaracağınıza inanıyorum, arkanızdayız 🙂

  17. Samimiyetiniz, çabanız bence bu günlere gelmenizde en büyük etken..Çizginizi bozmadan devam etmenizde projelerinizde başarıya ulaşmanızda yegane yöntem olacaktır. Bide İstanbulda olsam her konuda yardımcı olmak sizleri tanımayı çok isterdim.. Succeed or die tryin’!

  18. Abi benim şahsi kanaatim artık bu tür açıklamaların gereksiz olduğudur. Site senin, şirket senin, sizin. Takipçiler istediği yorumu yapsın, sen zaten gerekli çıkarımları yapıyorsun okuyup. Bence para kazanımı için patreon yerine herhangi bir hesap numarası verip insanların oraya para yatırmasını istemek daha makul, patreon açıkçası biraz karışıktı. Ben yatırmakta epey zorlanmıştım, oysaki normal bir hesap numarası-iban numarası verseniz iş daha kolay olurdu. En azından bunu denerseniz size bir kayıp yaşatmaz. Yasal prosedürü nedir bilemem.

    1. youtube’den hayran bağışı alabiliyorlar ama etkili olacağını sanmıyorum o kitle kayboldu bence eskiden burayı evi gibi görenler vardı

  19. And abi, tüm yorumları okuduğunu düşünerek fikir sahibi olman adına bir yorum bırakmaya karar verdim. Öncelikle otoparkı nasıl tanıdığımı söyleyeyim. Tabiki pampa ruhuyla… 🙂 Bugünlerde ise nasıl etkileşimde bulunduğumu söyleyeyim. Youtube kanalına yeni video yüklendiği anda telefonuma bildirim geliyor ve anında açıp izliyorum. Yada doğrudan kanala girip eski videoları tekrar tekrar izliyorum. Fotoğraflara bakıp daha sonra bir aracın bilgilerini okumaktansa kesinlikle senin, Doğan abinin yada Sinan abinin anlattığı, aralarda espriler ve gazlamaların olduğu videoları izlemeyi tercih ederim. Sizler yeni araçları bu şekilde tanıttığınız ve Doğan abinin gerçekten çok hoşuma giden lansman vloglarını yüklediğiniz sürece siteye de girerek, etkileşimlerde bulunarak elimden gelen desteği vermeye devam ederim. Fakat şu dış prodüksiyon ve youtube ile ilgili düşüncelerinle ne demek istediğini tam olarak kavrayabilmiş değilim. Yani bu uzun ve gereksiz yazının özeti o eğlenceli videolar biterse ya da ayda bir gibi hiç olmayacak sayılara inerse benim çevremdeki gibi çoğu insanı kaybedersiniz. 🙁 Tabi yenileri gelebilir onlar sizin uzmanlık alanınız. 🙂 Umarım herşey gönlünüzce olur ve otopark.com’u hayalindeki bahsettiğin hale dönüştürebilirsin. Sevgiler…

  20. Bu iletiyi okuyor musunuz bilmiyorum fakat ben devam edeyim yazıya. Ben aşağı yukarı 1-1,5 senedir takip ediyorum gerek sitenize giriyorum bakıyorum. fakat yeni üye oldum o ayrı konu. ( Pişmanım daha önce daha fazla ziyaret etmeliydim.) Aldığınız kararlar, yaptığınız işlemler gayet güzel aslında tabii kendi fikrim. Ne alaka der iseniz ben ki otomobiller ile hiçbir bağlantısı olmayan bir kişiyim beni bile düzenli takipçiniz yaptı iseniz samimiyetiniz ve içerikleriniz ile daha kim tutar sizi. Bunun ile birlikte ilk videolardan beri web sitesine verdiğiniz önemi tahmin ediyorum. Web sitesi kısmında kaç kişi destek veriyor bilmiyorum fakat ben şuan üniversite okuyacak fakat 1 sene ara verecek bir kişiyim. 2,5 senedir falan web ile uğraşmaya çalışıyorum ki okuyoruz bunu da profesyonel değilim ama sizin gibi bir ekip için bildiğimizi uygulayıp üstüne bilgi katmak ne güzel bir şey. Şayet bunu ekipten birisi okuyorsa veya bir takipçi okuyor ise yanlış anlamasın amaç yardımcı olmak. Eğer ki yapabilecek bir şey olursa web kısmında her türlü bildiğimiz kadarı ile yardımcı olabilirim. Eminim ki tek değilimdir ve sitede birkaç kişi daha yardımcı olacaktır. Bu iletiyi yalnış anlamayın sadece yardım edebiliceğiimizi destek verdiğimizi iletmek amaçlı bir yazı. Başarılar Kolay Gelsin..

  21. Umarım istediğiniz yerlere gelir, hakettiğiniz paraları kazanırsınız. Gayet başarılı ve samimi videolarınızı takip ediyorum. And bu arada YouTube de (da değil de, dünyada Türkler hariç herkes yuğtüüb diye okur) açıklaman gereksiz olmuş dostum. Çünkü Türkçe yazım kurallarına göre zaten “de” yazman gerekiyor, zira ekler okunuşa göre değil yazılışa göre oluyor. Da yazmak için son hecedeki sesli harf a ı o u olmalı. Sevgiler, başarılar.

    1. Yabancı özel adlarda adın özgün okunuşu temel alınmakta ve buna göre ek getirilmektedir.

      Direkt imlâ kılavuzundan alıntı.

  22. Nerdeyse 3 senedir siteye düzenli olarak giriyorum. (Hatta sosyal medya sitelerinden daha çok ziyaret ediyorum.) Bütün testleri , projeleri , ilk canlı yayınlardan şimdiki yayınlara kadar hepsini izledim. Araba tutkusu , hitap edilen kitle , bilgi ve birikimleriniz siteye girmemdeki önemli sebeplerden. Ancak en önemli sebebi siteye verilen emek ve sizsiniz. And Abi ve Sinan Abi olduğu sürecede takibe devam edeceğim. Umarım işler istediğiniz gibi gider ve maddi-manevi sıkıntılar çekmekten kurtulursunuz.

  23. Yazının geneli ile alakasız olacak ama Can Tangüner kim? O olayı anlayamadım da aydınlatan olursa sevinirim.

    1. Selam, dondurma karsiligi test otomobili ayarliyorum. Magnum karsiligi Mercedes, ya da Buzparmak karsiligi Bajaj gibi. Bu aralar dolapta Panda var, dolayisiyla cok yakinda bir Ssang Yong testi gelebilir.

  24. Siz bu işte başarılı olamazsanız hayata dair bazı düşüncelerim değişecek. Türkiye’de inandığının, hayallerinin peşinden koşup herkesin “olmaz” yada “boş iş” dediği şeyi başaran insanlar olmalı ve artmalı. Desteğim tam, başarılı olmanızı temenni ediyorum.

  25. Sen kötü düşünsen dahi OTOPARK’ın İYİLİĞİ için düşünürsün. Yaptığın her şey için sana minnettarım. Bugün bu site takip ediliyorsa, yapılan şeyleri gördükçe bizlerin yüzü gülüyorsa bizi mutlu edebildiğin içindir. Sakın biz mutlu olacağız diye kendini üzme, ne olursa olsun senin arkandayız ve bu hep böyle devam edecek. OTOPARK için bu zamana kadar iyi bir şey yapabildiysem ne mutlu bana, yapmaya da son hızla devam edeceğim.

    7. ayın son günü. İnşallah 12. ayın son günü çok daha iyi yerlerde olacağız.

  26. Herkesi memnun etmek zor ama o video sonundaki otopark introsu çıktıktan sonra biz de gülellim be abi. Testlerde de kalıplaşmış sıkıcı diğer youtuberların kullandığı ifadeler olmasın seve seve izleriz abi. Bir de programın çok sıkışık olmasından bahsetmişsin abi ekonomide bi üretimin kapasitesi vardır bir de o üretim kapasitesinin en verimli olduğu oran vardır bunu hallederseniz bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum.

  27. Arkadaşlar patreon bağış sayfası patladı mı ne oldu? Bağış yapmaya devam edebilen var mı? Siteye girdiğimde bağışın hataya düştüğünü gördüm. Otomatiğe bağlamıştım sorun yoktu, siteye girdim bu sene mayıslarda otoparkdan mesaj gelmiş. Bağışlarda fazlaca hata var lütfen kontrol edin diye. Sayfaya ulaşılamıyor. Bilgisi olan ulaşırsa sevinirim.

    Link: https://www.patreon.com/otoparkcom

  28. abi şu yazıyı yazıpta başaramamak mümkünmü
    arkandayız(tüm ekibi kastediyorum) And reyiz

  29. Bu sitenin samimiyet üstüne kurulu olması zor zamanlarda büyük fayda sağlıyor. Yapılan yorumlardaki sahiplenme duygusunun baskınlığı samimiyetin sonucu. Bir de işin süpriz kısmı var. Çok mühim noktada hiç duyulmamış bir takipçinin desteği görülebilir. Her zaman söylerim; topluluk demek güç demek. Bu nimetlerden yararlanmak için de bir şekilde takipçiyle bağlantıda olmak lazım. Sonuç olarak en güzelini yaptın, yapıyorsun And abi.

    Yazıyı okuduk. Sanırım bu süreçte yararlı olabilmemiz için,

    OTOPARK’ın amacını anlamak ve bunu benimsemek
    Yeni fikirleri yapıcı şekilde eleştirmek veya desteklemek
    Destek olmayı ısrarla istemek
    Ortama moral vermek
    İstatistikleri değerlendirirken duygusallığı biraz arka planda tutmak(Mesela uzun video kemik kitlenin yanıp bittiği bir konu. Biliyorum çünkü ben de öyleyim. Kemik kitle bu noktada istatistikleri göz önünde bulundurup site yararına tavsiye vermeli. Kemik kitle OTOPARK takipçisi demek. OTOPARK’ın durumunu gözetmezsek ortada takip edilecek bir OTOPARK kalmayabilir).
    Sitedeki gelişmeleri yakından izlemek, takipçi olarak varlığını yazıp çizerek hissettirmek.

    Gibi maddeleri uygulamamız gerekiyor. Bunlar benim çıkarımlarım. Katılmayanlar, bir şey eklemek isteyenler veya destekleyenler yorumlarla belirtirse sevinirim. Bu arada böyle bir kitlenin parçası olduğum için sizlere teşekkür ederim.

  30. Belki de bu kadar kasmamalı be And. Anlıyorum büyümek çaba göstermek ve bunun meyvesini almak çok güzel şeyler ama YouTube ortamından bahsediyoruz. Bu emek işi değil. Adamın (aslında çocuğun) biri çıkıp para bile vermediği bir oyunu videoya alıp aynı gün 1 milyon izlenmeye ulaşırken bir haftada tamamlanan bir otomobil testinin nihayetinde 50-100 bin izlemesi sizin emeğinize yazıktır, burdan bu şekilde kâr etmek akıl işi değil, harcanıyorsunuz And.. VLOG mu olur, bilgilendirici videolar mı gelir reklam mı çıkar artık bilemem..

  31. Biz tam gaz arkanızdayız, acizane bir öneri internette kaliteli bir otomobil forum sitesine ihtiyaç var,bunu harika takipçi kitlesiyle birlikte siz başarabilirsiniz.

  32. Bence youtube a test ettiğiniz arabanın orjinal testinden bağımsız, ayrıca vlog tarzında videolar koyun. Mesela Sinan alsın eline kamerayı/telefonu arabanın kaputunu açıp motoru göstersin. Aküyü, yağ çubuğuna baksın motor bakımıyla alakalı ufak ip uçları versin. Superb mi geldi, geçin arkasına alın şemsiyeyi açıp malzeme kalitesini gösterin 🙂 Kol dayamanın geniş olduğunu söyleyip geçtiniz testler yerine izleyiciyi vloga yönlendirin. Kol dayamaya pet şişe koyarak/metre ile ölçerek gösterin. Aydınlatması yetersiz diyerek geçtiğiniz farları vlogda lüxmetre ile ölçerek gösterin. Bmw de şöyle Vw de böyle diye konuşun. (Güzelde bir veri olur testler için) Arabada hoşunuza giden ama test videosunda zaman veremediğiniz detayları tek kamerayla göstererek anlatın. Anlatın ki hem aracın ciddi alıcısı sizin görüşlerinizi dinleyerek karar versin hem de takipçiler fazladan video ile zaman geçirsin. Gelen arabadan tek video çıkartarak büyük bir potansiyeli kaçırdığınızı düşünüyorum. Her araç için en az iki farklı video olmalı ki x2 izlenme olsun. Umarım bu yazdıklarımı görürsünüz. Çok uzun yazdım valla 😀

    1. aynen bencede dediklerin vlog tarzında yapılırsa güzel olur ve özellikle aydınlatmanın lüxmetre ile ölçülmesi çok mantıklı olmus daha net bir karşılaştırma yapılmış olur

  33. Şimdiye kadar yayınlanan tüm test videolarının tamamını izledim. Tarafınızdan Youtube’ a yüklenilenleri ve orada olmayıp; başka sitelerde, başka kullanıcılar tarafından paylaşılanları. Bazılarınınsa yazısını okudum. Sitenize ise yeni üye oldum; çünkü böylesi daha kolaydı ve şimdiye kadar hiçbir şey söyleme, hiçbir yorumda bulunma gereği duymamıştım. Sanırım uzun bir yazı olacak; uzun şeyleri sevmeyenler için köprüden önce son çıkış.
    Önce yanlış anlaşılmamak adına, sizi sevmekle ilgili herhangi bir sorunum yok. And, Sinan ve Aslı; gereksiz, yersiz, “gımıl, gımıl” bir sempati duyuyorum hepinize. Ayrıca bana, şimdiye kadar izlerken yaşattığınız keyif için teşekkürler. Geçelim..
    NİTELİK, NİTELİK her zaman NİTELİK
    Neden bir m5 sahibi olduğunu sitedeki herkesler biliyor. Sen (sen diyorum affına sığınarak) A’dan B’ye gitmenin en rasyonel biçiminin m5 kullanarak gitmek olmadığını biliyorsun, m5 de biliyor. Bana m5 in niceliksel özellikleriyle A’dan B’ye gitmeyi açıklayabileceğini sanmıyorum ki açıklamadın da. m5 in başarısı onun satış rakamlarından ya da kendi sınıfındaki satış rakamlarından anlatılamaz ya da yakıt tüketiminden, verimliliğinden vs.. Ama yine de m5 e ilişkin mühendislik başarımları hissedilebilir. Bir mühendis, bir yazar, bir şair sattığı, izlendiği, okunduğu kadar mı başarılıdır? Ya da onun başarımları, ürettiği nesnenin içindeyse eğer bu nesneye bir değer verecek, bir paye biçecek kimdir?
    Cevap maalesef azınlıktır. Eğer şimdi bizler hidrolik direksiyonları özlüyorsak ki özlediğimiz aşikardır; bu, hidrolik direksiyonların derece başına düşen döndürme kuvvetiyle değil hislerle; ve de azınlığın (o hissi almaya ve o histen zevk almaya muktedir olanlar) hisleriyle açıklanabilir. Mutluluk ve başarı tarihin en eski iki sorusu. Demem o ki, eğer bir işi iyi yapıyorsan ve ürettiğin şeyden keyif almak dahi bir bilgiye haiz olmayı gerektiriyorsa; o işin başarısı sayılarla ölçülemez. Çünkü o bilgiye haiz olanlar zaten azınlıktır.
    Tabi bunları söylüyorum çünkü ortada bir iş var. Ortada olanı değerlendirmek ortada bir şeyi olmayanların işi. Geçelim..
    PROFESYONELLİK DEĞİŞTİRİR – NİCELİKTEKİ ARTIŞ NİTELİĞİ AZALTIR
    Profesyonellik yapısı gereği ki -kapitalizmle ortaya çıkmış, onunla bağdaşık bir kavramdır kendileri- çoğulu aramaya yeltenir; ya da bir siyaset bilimi kavramı olarak çoğulculuk yapmak durumunda kalır. Eğer üretilen şey çoğula yaklaşmaya kalkarsa; normalleşir ve norm halini alır. Bu normlaşma iradeye bağımlı bir kavram değil, kendiliğinden bir gelişmedir. Ancak hali hazırda o iyi şeyin normu varsa olacak olan sadece normalleşmedir. Eğer normal testler çekilecekse bunun en azından bana yeteceğini sanmıyorum; size yetecekse bu sitenin varlık nedeni ve buna bağlı çabanıza yazık olacaktır. Şirket halini alma çok kötü bir fikirdi; mantıklı nedenler olsa da; saydıklarımın çok daha genel olduğunu düşünüyorum.
    Test sayısının artıp test sürelerinin kısalması da yine çok kötü bir fikir gibi geliyor. Detaylar giderse geriye ne kalır.. Ayrıntılara önem vermemiş arabalara, programlara, bilgisayar oyunlarına kendi adıma aşinayım ve sempati beslemiyorum sizin de beslemediğinizi tahmin ediyorum.

    Yazı fazla uzun, fazla üstten olduysa affınıza sığınıyorum. Kendimce gördüğüm halihazırdaki eksikleri de burada sıralayayım. Zaten ilk ve son yazım olacak büyük ihtimalle..

    -Sinan’la ilgili sempati haricinde beslediğim hiçbir duygu yok. Gıcık olmuş da yazıyor gibi algılanmasın. Sinan, yalnız sunumda başarılı olabilecek bir insan değil. Anlatırken sistemli değil ve gayet normal bir şekilde arabanın içinde kamerayla konuşmak ona suni geliyor. İzleyiciye de (en azından bana) yansıyor.
    -Pist testlerinin verimli olmadığı kanaatindeyim. Pist çekimlerinin de..
    -Sunum biçimine görselliğe verilen önem arttı ama izleyici kitleniz bunlara önem vermediğinden sizi bu kadar sevmişti. Görsellik değil hislerle dolu testler olmalı. Biçim değil öz.
    -Videoları kaybolan testlerin, videoları gelmeli ya da en azından fotoğraf ve yazılar uzatılmalı.
    -Testlerde en azından birinde ikisinde marka ve modellerin tarihlerinden bahsedilmeli. Çok bilinen marka ve modellerden bahsetmiyorum.
    -Top Gear’la olan bağ tabi ki sürebilir ama Doğan Kabak’la olan testler sizin test bölümünüzde değil ayrı bir alanda sunulabilir. Birleşik testler yapılmayabilir. Doğan Kabak daha profesyonel ve normal kalıyor (İkisi de kötü anlamlı).

    Umarım her şeyin eskisini özlediğimiz gibi, otopark’ın da eskini özlemeyiz. Ben kendi adıma şimdiden özledim. Koşullarınızı anlıyorum ama siz özlemediniz mi?

  34. Herkesin kafasında kurduğu, kendine sorduğu, merak ettiği bir sürü soruya hem cevap olmuş hem de dertleşir gibi Otopark samimiyetinde olmuş. Teşekkürler..

  35. Eskisi gibi beraber toplanıp arkadaş ortamında aracı test etiğiniz videoları da özlüyoruz. 20 dk.lık videoların yanında arada bir tekrar bu tarz videoları da yapabilirseniz güzel olur.
    Ayrıca testler sırasında araçla ilgili normal görüşleriniz dışında marka, segment ya da genel otomobil dünyasıyla ilgili verdiğiniz detay bilgiler (mesela Fiesta’nın direksiyonun neden tam simetrik olarak ortada olmadığıyla ilgili bilgiler ya da yeni nesil çoğu araçlarda ESP’nin güvenlik kaygısıyla tam olarak kapatılmamasının altında yatan asıl nedenler gibi) çok faydalı oluyor.
    Güzel çalışmalarınızın devamını bekleriz . Takipteyiz.

  36. Teşekkürler kaptan. Hepinize. Samimiyetiniz için. Gerekirse 24 saat siteyi sekmede açık tutarım, izlediğim testleri yeniden izlerim siz sağ olun var olun.

  37. Abi bir konuda düzeltmek isterim youtube ya da özellikle – tube – un pronunciation i – tjuːb – yani – tiyuub – dur yani türkçeye uyarlarsak de değil da alması gerekir. Sevgiler saygılar

  38. Oncelikle bu yazı için teşekkürler ederim bizi aydinlattin abim.Ben senin ve ekibinin sonuna kadar arkandayim. Basaracaginiza ve yukseleceginize ben sonuna kadar inanıyorum. Biz takipciler olarak üstümüze düşen görevi en iyi şekilde yapmaya calisacaz ve cabalayacaz sen ve ekibin emeğinizin karsiligini alacaksıniz hiç merak etme.Sizleri çok seviyorum ve basaracaginiza inanıyorum saygilar

  39. Cahilliğimi mazur göründe merak ettiğim bi konu var. Şirket neye göre ve nerden para kazanıyo ? Siteye girişe göremi, youtubeye göre mi? Ben bu durumu bir türlü çözebilmiş değilim. Ekipte böyle güzel insanlar inançlı insanlar olduğu sürece daha iyi işler başaracaksınızdır. Piyasada teksiniz.

  40. Otopark.com ailesinin uzun zamandır(4yıl kadar) üyesiyim. Gelişimini kademe kademe gördüm And’ın ve Sinan’ın çabalarını özverilerini de. Çok kişi geldi geçti ekipten aynen And’ın dediği gibi kişiler geçici otopark kalıcıdır. Elimizden gelen desteği arkamıza koymadım bundan sonra da tam destek vereceğim. Bu ülkede iyi yerlere gelmeyi hak eden insanlardansınız. Testlerdeki “samimiyet” azalması denilen şeyse bence bi kere testler artık gece çekilmiyor onun psikolojisi başka oluyor. Artık daha çok araba geliyor eskiden ayda bir araba gelirdi söylenecek sözler birikmiş enerji olurdu artık sürekli araba geliyor. Kurumsallığın tek negatif yönünü “kusurla dalga geçememek” olarak görüyorum ben. Neyse lafı fazla uzatmıyorum.
    Kamera önünde ve arkasında otopark.com için çalışan herkese teşekkür ediyorum.
    Allah yolunuzu açık eylesin.

    1. Eklem istediğim bir şey daha var. Bunu çok kişi istedi eminim sen de yapmayı planlıyorsundur And ; mesela Altın Elbiseli Adam’ın hayati bilgiler köşesi gibi incelemelerden ayrı video çeşitleri olsa sürüş teknikleri, geziler vs gibi tabi bunlar zaman ve para isteyen şeyler o da sizde şimdilik yok 😀 neyse ben gideyim artık gelişmek üzere

  41. And,zahmet edip destansı bir yazı yazmışsın ama bence hiç gerek yoktu.

    Bazen ufak tefek sıkıntılar olsa da otomobil yayıncılığında çıtayı kısa sürede nerelere getirdiğiniz ve kaliteniz ortadayken, 3-5 tane, daha ehliyetini almamış ergenin serzenişlerini fazla dikkate alıp yok yere sinirinizi bozuyorsunuz.

    Bugün hangi platformda kullanıcılar site yönetimi ile bu kadar enseye şaplak modunda takılabiliyor da burada buna müsade edeceksiniz? Zaten gerekli analizleri yapmışsın, üyelik sayıları, izlenme süreleri vs, sen bu bilgiler doğrultusunda bildiğini yapmaya devam et, kimseyi eğlendirmek zorunda değilsin(iz).
    Yok Aslı ablası nerdeymiş de bilmem kim neden ayrılmış, falancadan özür dilensinmiş vs vs… Bu tarz arkadaşlar gidip magazin programı, dizi vs izlesinler. Burada her hafta test yayınlama zorunluluğunuz da yok bence. İmkanlar neye müsade ediyorsa onu verirsiniz, ben her hafta acele ile hazırlanmış test izleyeceğime, ayda bir dolu dolu,güzel çekilmiş,editlenmiş testi tercih ederim, kalite, sayıdan daha önemli.Ben bir araç hakkında Türkçe bilgi almak istediğimde bu kanal beni yeterince doyuruyor, aracımı da sizlerin cupra testinden sonra aldım.

    Her hafta test yerine gelir getirecek çalışmalara ve sitenin teknik altyapısına öncelik vermeniz daha yerinde olabilir, dün mesela pc’den bir türlü login olamadım, 1sn içinde attı sistem. Sohbet/forum açılacaksa da mutlaka moderatör olmalı. Sonra Hypermiler Ali gibi değerli arkadaşları,2-3 tane kendini bilmez tip küstürebiliyor veya bir sürü abuk subuk tip,küfür yemek için çaba sarfediyor bunların süreli/süresiz yazı yazmalarını engelleyebilirsiniz.

    Özetle, Sinan ve Doğan ile oturup,ölçüp biçip, doğru bildiğiniz yolda devam edin, her zaman sşzi destekleyen bir kitle olacaktır.

  42. Gerçek bir başarı öyküsü. İleride hak ettiğiniz ve istediğiniz başarıları elde edeceğinize inanıyorum.

  43. And abi sakin olun bi anlık patlamışsın sen merak etme bizim gibi takipçileriniz olduğu sürece sırtınız yere gelmez biz hep arkandayız otopark.com çok daha fazlasını hakediyor emin olun zaten rakamlarla da her şeyi ortaya koymuşsun açık bir şekilde uzun lafın kısası abi sen rahat ol biz her zaman istediğinizi yapmaya hazırız yeter ki iste

  44. kurumsal olmak kötü bir fikir. aslolan, şirket kurup, para kazanmaksa çıkmaz yoldasın. sen eskisi gibi buralarda geyiğe devam et ve bir galeri aç… paraya para demezsin, akıllı ol. sevgiler.

    1. kurumsallık devamlılık demektir bunu samimiyetle devam ettiren bir oluşum yok bu açık otopark.com a yarayacaktım hem firmalar tarafında kaale alınmak hem de otoriter bir şekilde bize bizlere ulaşmak sorunu çözer.

  45. MCN şirketinin size pek bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Youtube’de zaten yeterince tecrübelisiniz. Bence ya daha düşük komisyonlu bir anlaşma yapın ya da MCN’den ayrılın.

  46. Türkiye’de kendi alanınızda hem samimiyet hem yaptığınız iş hem de adamlık olarak 1 numarasınız. Demişsin ya ya başaracağız ya da elden ayaktan düşeceğiz diye hiç merak etme arkanızda otopark.com takipçileri varken kimse sizi elden ayaktan düşürtmez. Gerektiğinde elimizden gelen tüm desteği veririz. Bu arada benim gibi kendi çapında destekte bulunmak isteyen arkadaşlara belli bir banka hesabı IBAN numarası verseniz de bizde elimizden ne geliyorsa yapmaya çalıssak?

  47. Bu yazıyı okuyunca kahroldum ben otomobillere sizinle daha farklı bakmaya başlamıştım halbu ki..Bu yola neden çıktığınızı ve kimlerle çıktığınızı unutmayın derim.Abone sayınız hergün artıyor olabilir ama kaçtanesi sizden faydalanıyor ? benim de bir sürü siteye aboneliğim var ama sadece burada süreklilik sağladım.Bence benim gibi eskiden gelme sürekliliği olan arkadaşları , yeni gelen sitede vakit harcamayanlar için harcamayın.

  48. Oturdum karlı bir pazar sabahı sizin sitenizi geziyorum :). Takdir etmemek elde değil. Umarım şu anki durum bu yazının yazıldığı tarihten bugüne çok çok iyileşmiştir. Zira sizin mutlu olmamanız benim gibi sizleri takip eden insanları mutsuz eder. Allah yolunuzu açık etsin. Unutmadan bir Adet Fiat 500C cult ne zaman isterseniz test edebilirsiniz 🙂 Sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu