Haberler

Almanya, Fiat-Chrysler Grubu’nu dizel motorlarda hile yapmakla suçladı




Almanya Ulaştırma Bakanlığı, Avrupa Komisyonu’na Fiat-Chrysler Grubu’nun 2.0 litrelik dizel motorlarını inceleme önerisinde bulundu. Reuters’ın haberine göre Komisyon’a giden mektupta, motorlarda egzoz emisyon sistemini kapatan bir hileli yazılım var.

Volkswagen’in dizel emisyon skandalından sonra tüm dünyadaki çevreciler bu tarz olaylara daha yakından bakmaya başladılar. Alman yetkililerin incelediği Jeep Renegade, Fiat Doblo ve 500X araçlarında kullanılan 2.0 litrelik dizel motorda egzoz emisyon sistemini açıldıktan 22 dakika sonra kapatan bir sisteme rastlamışlar. Şüpheli görünüyor çünkü emisyon testlerinin süresi 20 dakika! Fakat İtalyan yetkililer aynı testi kendileri yaptıklarında herhangi bir hileli cihaz veya yazılıma dair kanıt bulamamışlar.

Alman yetkililerin raporlarında bildirdiğine göre, bu sorunla ilgili İtalyan meslektaşlarıyla beraber bir çözüm arayışına girdiler fakat görünen o ki çok tatminkar bir sonuç elde edilemedi. Almanlar şimdi Avrupa Komisyonu’nun konuyla ilgilenmesini istiyorlar.

FCA, araçlarında hileli cihaz yada yazılım olduğunu inkar etti. Ayrıca şirket, VW emisyon skandalı çıktıktan hemen sonra yayınladığı basın bildirisinde herhangi bir motorunda hileli hiçbir yazılımın bulunmadığını açıklamış, yürürlükteki bütün yasalara uygun olduğunu beyan etmişti.

Almanya Ulaştırma Bakanlığı’nın iddiaları Fiat ile ilgili ortaya çıkan ilk iddialar değil. Emissions Analytics isimli bir firma, daha önce Fiat 500X modelinin nitrojen oksit limitlerini 12 kat aştığını raporlarla belirtmişti. Ayrıca bu testi, laboratuvar ortamında değil gerçek yollarda yapmıştı.

Eğer incelemeler yapılır da herhangi bir hileli yazılım yakalanırsa, FCA Grubu’ndan araçları geri çağırma ve onarma yapması istenebilir. Daha önce KBA (Federal Motorlu Ulaşım Komisyonu), Mercedes, Opel, Audi, Porsche ve Volkswagen’den araçları geri çağırmasını ve yazılımların güncellenmesini istemişti.

Furkan ALPERGİN

1988 doğumluyum. Uluslararası Ticaret mezunuyum. Kendimi bildim bileli otomobille yatıp kalkan, otomobillerden kopamayan biriyim. Otomobilin, bir ihtiyaçtan ziyade daha çok bir tutku ve bir yaşam tarzı olduğuna inanırım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu