FeaturedHaberler

Nürburgring’e yıldırım düştü, neyse ki yaralanan yok!




Gelecek fişe takıldı, 45 dakikaya hazır!

Elektrikli otomobil üreticisi NextEV 21 Kasım 2016’da, Londra’da NIO markasını tanıtmış, çevreci yaklaşımların önemini vurgulayarak geleceğin otomobil endüstrisinin elektrik üzerinde yükseleceğinin atını çizmişti. Bu iddialı açıklamalar aslında, ardından tanıtılacak daha da iddialı otomobilin önünü açmak içindi, NIO EP9.

Hatırlatmak gerekirse, EP9 2 koltuklu, tam elektrikli bir süperspor otomobil.

4,8 metre uzunluğundaki EP9 635 kg ağırlığında dev bataryalar taşıyor.

Ancak bataryalardan kaynaklı bunca yük boşa değil, EP9 427 km menzile sahip ve ful şarj için 45 dakikada yeterli. Değiştirilebilir batarya sistemiyle de çalışan otomobilde bataryaların değiştirilerek yola devam edilmesi sadece 8 dakika alıyor!

Le Mans prototip geliştirme kurallarına göre tasarlanan otomobil dev bataryaların getirdiği ekstra yüke karşın karbon fiberden tek parça gövde, şasi, koltuklar ve konsol toplam ağırlığı aşağı çekmek için detaylı çalışılmış unsurlar.

Teknolojinin karbon fiber gövdede hayat bulmuş hali 1735 kg ağırlığında.

4 tekerlekten mavi güç, elektrik!

4 tekerlekten çekiş sistemiyle yol alan otomobilin her tekerleğinde 335,25 hp güce sahip elektrikli motorlar bulunuyor. Otomobilin toplam gücü 1000 kw yani 1341 hp.

Gözünüzde canlandırabilmeniz için şöyle örneklendirebiliriz, bu güçle 500 evin elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılamak mümkün.

Maksimum 1480 NM tork üreten otomobil,

0’dan 100 km/saat hıza 2,7 saniyede,

0’dan 200 km/saat hıza 7,1 saniyede,

0’dan 300 km/saat hıza 15,9 saniyede ulaşabiliyor.

Ne yazık ki 0-400 km/saat aralığı için bir süre vermemize yazılımsal olarak izin verilmiyor. Otomobil 313 km/saat hız için sınırlandırılmış durumda.

NextEV, EP9‘un lansmanında bu otomobilin Almanya’nın efsane Nürburgring (20,8km) pistinde elektrikli otomobil rekorunu kırdığını iddia etmiş, 7 dakika 22 saniye olan en iyi tur zamanından 15 saniye daha iyi zamanlamayla, 7 dakika 5 saniyede tamamladıklarını iletmişti.

Bu rekora imza atarken otomobilin %80 kapasitesini kullandığını da belirtelim.

Geçtiğimiz günlerde FIA Formula E bu rekor tur zamanlamasının tam videosunu yayımladı. EP9 elektrikli motoruyla gürleye gürleye viraj almasa da da bu performans kesinlikle izlenmeye değer.

Son hava bükücü

Otomobil önde bulunan kanallar ve arka difüzör sayesinde havaya hükmederek 240 km/saat hızda 24000 NM tutunma kuvveti oluşturabiliyor.

EP9 bu üstün aerodinamik yapısı ve sağlamlığıyla frenlemede 3,3 G, 230km/saat hızla viraj alırken ise 2,53 G’lik kuvvet üretebiliyor.

Modern bir Formula 1 aracı viraj içerisinde 3,5 G kadar kuvvet üretebiliyor.

Otomobilin arkasında bulunan spoiler 3 farklı poziyonda çalışıyor. Park, düşük sürtünme ve yüksek bası. Kanatın oluşturduğu bası kuvveti (downforce) bir Formula 1 aracınınkinden 2 kat daha büyük.

EP9 Nürburgring’de – Dev spoiler

Aktif süspansiyon sistemiyle otomobil hıza bağlı olarak yüksekliği kontrol ederken sürücüye sınırsız güven sağlıyor. Sistem yüksekliği oldukça hızlı ayarlayabilmek için sürüş dinamiklerini saniyede 200 kez kontrol ediyor.

NextEV otomobil için ürettikleri fren sisteminin gelmiş geçmiş en iyi sistem olduğunu savunuyor.

Formula 1‘den ilham alınarak tasarlanan, basit ama etkileyici direksiyon bütünleşme sağlamak için sürücüye oldukça yakın konumlandırılmış. Otomobilin içerisinde toplamda 4 ekran bulunuyor.

Konsolda sürücü ve yolcu taraflarında konumlandırılan ekranlarda otomobilin performans verilerine yer veriliyor.

 

 

Timuçin Çolakel

Birbiriyle ilintisi olmasa da albenisi varsa ilgi duyduğum onlarca konuyu nerede kullanabilirim diye düşünürken kendimi burada buldum. Konu elbette otomobil ancak bir roman misali konunun etrafında dolaşmaya hazırım. Bambaşka konular üzerinden otomobil anlatmaya geldim, işin sanat kısmına dokunmaya. İçinde çarklar, dişliler de olacak ancak bu çarklara bir parça renk çalacağız beraber. Renkler de sönük olmayacak, kutup ışıkları mavisi gibi, amazon yeşili gibi şeyler. Zaten hepimiz aynı renk olursak cümbüşü zayıf kalır. Neyse, takılın peşimize...

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Yahu bari siz clickbait yapmayın ben gerçekten yıldırım düştü zannettim 🙁

  2. Helal olsun Çinli NextEV'ye. Mükemmel görünüyor. Bir de Çinlilere otomobil yapamaz derler. Yeri gelince Çinliler de Koreliler gibi taş gibi otomobil üretir. Çinliler, Koreliler, Kıbrıslılar otomobil üretir bizimkinler ise oturdukları yerden para kazanmaya devam ederler. Çinlisi, Korelisi, Kıbrıslısı otomobil yapar tartışmasını da bizim Türkler yapar

  3. Hızı, performansı, dizaynı, hatta rengi bile Yıldırım benzetmesini destekler mahiyette. Yalnız elektrikli otomobillerin daha mantıklı kullanımı için menzilin, bilhassa Türkiye gibi ülkeler için, bin km ye yaklaşması gerekir. Güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu