İstanbul vs İzmir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

lozlevent

Levent
Profesör
9 Mar 2017
582
844
1,820
Marka
Ford
Merhaba arkadaşlar,
Biraz konu dışı olacak ama kafamdaki soru işaretlerine cevap olarak sizden destek almam gerekiyor. İstanbul'da bir yazılım şirketinde çalışıyorum. Şirketimiz lokasyon olarak İstanbul'da ve İzmir'e ofis açacaklar. Maaş İstanbul ile aynı olacak. Taşınma masraflarına şirket destek olacak. Ancak bizim İzmir'de bir kaç akrabam var ve bana aman aman yakın da değiller. Ailem, arkadaş ortamım, eşimin ailesi ve arkadaş ortamı da İstanbul'da. Aslında Manisalıyım ama aktif olarak orada yaşamışlığım vs. yok. Oradaki hayatı da bilmem bizimkiler arada giderler 1-2 ay kalırlar gelirler. Diyeceğim şu ki; ben İstanbul'da doğup büyümüş birisi olarak İzmir'de yaşamıma değer bir katkısı olacak mı? Yaşam standartları ne durumda? Her iki şehrin de kendine göre olumlu olumsuz yanları var. Bir türlü karar veremiyorum.
İzmir'de yaşamış veya yaşayan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
 

stan

Rahmi Tanır
Panpa
8 Eyl 2016
1,718
1
6,462
4,070
36
İzmir
Marka
Alfa Romeo
İzmir'in en büyük artısı, her hafta sonu, özellikle yazın, mini bir tatil gibi geçmesi.
Benim ailemin izmirde olması dolatısıyla da, izmir bana baya bir ağır basıyor. O sebeple istanbul u hiç düşünmüyorum.
Ama, izmir de de hayat koşulu, insanlar, trafik ve pahalılık istanbuldan çok farklı değil. Yani memleketimizde öküz, her yerde öküz maalesef :)
Eğer hafta sonu tatili ve deniz falan senin için önemliyse gel. Yoksa tüm aileni bırakıp gelmeye değer bir ortam bence yok.
 

lozlevent

Levent
Profesör
9 Mar 2017
582
844
1,820
Marka
Ford
İzmir'in en büyük artısı, her hafta sonu, özellikle yazın, mini bir tatil gibi geçmesi.
Benim ailemin izmirde olması dolatısıyla da, izmir bana baya bir ağır basıyor. O sebeple istanbul u hiç düşünmüyorum.
Ama, izmir de de hayat koşulu, insanlar, trafik ve pahalılık istanbuldan çok farklı değil. Yani memleketimizde öküz, her yerde öküz maalesef :)
Eğer hafta sonu tatili ve deniz falan senin için önemliyse gel. Yoksa tüm aileni bırakıp gelmeye değer bir ortam bence yok.
Cevap verdiğin için teşekkürler öncelikle. Yani tabi önemli ama tatil dediğimiz şey ile aileyi kıyaslamak yanlış olacaktır. İzmir'de yaşayan bir kişi olarak bana bunu söylüyorsan vardır bir bildiğin diyorum :) Zaten yaşam şartları (maddi) olarak çok bir fark olacağına bende pek inanmıyorum. Bir kaç arkadaşım gidecek ama onların aileleri orada yaşıyor. O yüzden tereddütsüz kabul ettiler :) 1 kişi daha lazım yanlarına bana teklif ettiler ama yavaş yavaş olumsuz bir hâl alıyor kafamda.
 

mehmethakantarhan

Profesör
11 Eyl 2016
652
1,139
2,270
Üniversite ve çalışma hayatım İzmir'de geçti ve halen İzmir de yaşıyorum.yaklasik 15 yıldır izmirdeyim.maddeler halinde sıralarsak;

1- diğer illere göre kış mevsimi nerdeyse yok.mevsimi çok güzel.
2- trafiği hele ki İstanbul'a göre mükemmel.cok daha huzurlu ve stressiz olursun.
3-kimse yanlış anlamasın ama İzmir insanı genel olarak çok daha kültürlü ve anlayışlı.
4-cesme,Kuşadası,bodrum,didim vb her haftasonu kacip gidebilecegin çok güzel yerler var.
5-istanbulun tartışmasız bir çok üstün yani olsada huzurlu ve güzel bir hayat için İzmir i tavsiye ederim.hiç düşünme bile :)
 

KTolgaE

Profesör
15 Eyl 2016
76
79
1,010
Bunda birçok kriter önemli. Mesela işe gidip gelirken ne kadar vakit harcıyosun? Ordan aldığın maaşla iyi ve rahat bir yaşam sürebiliyor musun? Aileni ve arkadaşlarından ayrılıp sıfırdan bi hayat kurmak seni psikolojik olarak çok etkiler mi? Bu iş yerinde kalıcı mısın ve devamında sektöründe İzmir'de iş olanağın nedir? Eşin çalışıyor mu onun iş bulma imkanı ne? Çocuk varsa okul vs vs diye uzar gider.

İzmir'de yaşayan biri olarak İstanbul'u beğeniyorum ama sadece gezmek için güzel. Yaşanacak bir şehir olduğunu düşünmüyorum. Çok yüksek paralara ancak güzel bir hayat yaşanabilir.

İzmir güzel şehir. Yaşanır mı bence Türkiye'de yaşanabilecek en güzel 3-4 şehirden 1 tanesi. Özellikle yazın her haftasonu tatile farklı bi yere gidip denize girebilirsiniz.

Ben İzmir'den başka yerde yaşayamam diyenlerdenim. O yüzden çok da objektif bakamıyorum.

Bir de İstanbul'da aldığınız maaşının 2/3'si İzmir'de aynı standartta yaşamak için yeterli olacaktır.
 
  • Beğeni
Tepkiler: lozlevent

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,037
7
51,372
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
İstanbul doğumluyum, aslen Kocaeli'liyim ve bu iki şehirde de yaşadım. Üniversite ve sonrasındaki iş hayatım nedeniyle 10 yıl İzmir'de kaldım, sonra İst.a dönüş yaptım. Bahsettiğiniz süreci hem tersten hem direk yaşamış biri olarak sanırım tatminkar cevaplar verebilirim.
- Maaşın İst. ile aynı olması büyük avantaj.
- Merkezi İstanbul olmayan hiçbir şirkette çalışmamanızı öneririm. Hele hele IT sektöründe İzmir'de durumlar çok çok vahim. İş yerinizden ayrılacak olursanız İzmir firmalarında çok süründürürler, büyük ihtimal İstanbul'a dönmek zorunda kalırsınız. Kesinlikle profesyonelliğin p'si yok piyasada. Diğer sektörlerde de durum çok iç açıcı değil ama IT sektöründe hiç değil. Gerçi bu sektörde tüm ülkeyi düşündüğümüzde sadece İstanbul veya Ankara'da çalışmak zorundasınız. (ya da merkezi buralarda olan firmalarda)
- Yukarıda maaşa avantaj dedim ama şu aralar kiralar İstanbul ile yarışır olmuş diye duydum.
- Ben 2013'te İstanbul'a taşındım. Şu anda özel sebeplerle arada İzmir'e gidiyorum. Haftaya yine gideceğim. Saçma şekilde ciddi bir trafik sorunu baş göstermeye başlamış. En çarpıcı gözlemlerimden biri o.
- Trafik konusunda aslında ulaşım planlaması zaman kazancı ve tıkanıklık sorunu göz önünde bulundurularak yeniden düzenlense biraz ferahlayabilir. Gereksiz bulduğum çok sayıda trafik ışığı var. Bir de İstanbul'daki doğaçlama çözüm üretme konusunda uzmanlanmış sürücüler (kasapları kastetmiyorum) İzmir'de olsa kesinlikle trafik o kadar tıkalı olmaz. İzmir'in sürücü profili kurallara uymaya biraz daha yatkın, bu şekilde kullanmaya alışmış kişiler. Bazı durumlarda maalesef artık İzmir'de de trafiği rahatlatmak adına İstanbul'daki gibi kuralları esnetmek gerekiyor. Henüz buna alışık değiller =), ama böyle giderse alışmak zorunda kalacaklar.
- Sağlık hizmetleri İstanbul'a göre kesinlikle kat kat iyi. İstanbul'da hastaneler il nüfusunu kaldırmıyor. Eğitimde de benzer durum geçerli.
- Arkadaş çevresi varken İzmir harika bir şehirdir. Hergün arkadaşlarla beraber dilediğiniz gibi vakit geçirebileceğiniz güzel sohbet muhabbet ve eğlence ortamları vardır. Ama yakın zamandaki gidişlerimde eskisi kadar geniş arkadaş çevremin kalmadığını gördüm ve o zaman anladım ki arkadaşlar olmazsa Alsancak'ta öylesine gezinen serseri moduna geçebiliyorsunuz :) Arkadaş çevresi yoksa büyük handikap, güzel İzmir'in güzelliklerinin hakkıyla tadını çıkaramıyorsunuz.
- 2002'de İzmir'e ilk gittiğimde ise kültür şoku yaşamıştım diyebilirim. İlk gidişte çok güzel şehirdir, insanları çok mutlu gözükür vs. İstanbul'daki vahşi düzende her konuda herşeye hazırlıklısınızdır, İzmir'de o nispeten rahat ve mutlu insanları görüp zırhlarınızı biraz indirirseniz o yüksek refah seviyesinde de hiç acımadan mızrağı saplayabilirler :) Neyin ne olduğunu anlayana kadar lanet ettirebilirler.
- Güzel İzmir diyoruz, insanları daha medeni, kültürel olarak daha üst düzey diyoruz ama son 10 yılda inanılmaz yüksek oranda göç aldı. Kentsel çöküntü bölgeleri diyebileceğimiz yerleri hep vardı, artık daha da çok var ve bu bölgelerdeki nüfus şehir merkezine de olumsuz etki etmeye başlamış. İstanbul esintileri hissetmeye başladım.
- Şu aralar toplu ulaşım felç olmuş durumda. Tramvay projeleri filan yapılıyor. Sağlıklı bir proje olduğunu düşünmüyorum ama en az 1-2 yıl daha böyle geçiş sürecinde olacaktır ulaşım sistemi. İstanbul'daki toplu ulaşımı mumla aratır. Bir de ticari taksiler İstanbul'a göre inanılmaz pahalı.
- En büyük avantajlarından biri coğrafi olarak tatil yerlerine yakın olması.
- Sıcak seven insanlar için iklimi iyidir, kış lastiğine çoğu zaman gerek bile olmaz. Benim gibi soğuk sevenler için ise yaz mevsimi çile demektir. Gerçi ben kaldığım süre boyunca iklimine alışamadım, -20°C sıcaklıkta hasta olmayan adamımdır ama İzmir'de her kış ağır hasta olurdum. Bir de yağmurlarda yollarda yaşanan sel durumları İstanbul'a göre çok daha sık görülür. Drenaj altyapısı iklime göre çok zayıf kalıyor.
- Biraz otomobil forumunda olduğumuzdan, biraz da benim için önem arz ettiğinden ötürü şunu da belirtmeliyim: Asla İstanbul'daki kadar yetkin ustalar bulamıyorsunuz. Tabii İstanbul'da aynı oranda çakal tamirci de daha fazla ama zorda kaldığınız sorunlar yaşarsanız çözümünüz yine İstanbul olur.
- Benzer şekilde tüm sektörlerde muhatap ararsanız genel merkezler %90 İstanbul'da olur. Bir cihaza bir donanım parçası ararsınız, merkezi İstanbul olur. İstanbul'da bir vapur bir metroyla ulaşacağınız bir imkana İzmir'de sanalda gözünüzle görmeden erişmeyi denemek durumunda kalırsınız. Bu dediğim yaşamadıkça "ne olacak canım yahu" dedirtir ama İstanbul'da bu tarz imkanların elinin altında olmasını kanıksamış biri için büyük zorluk olur. Pek çok sektörde İstanbul'daki ürün çeşitliliğini bulamazsınız. İzmir piyasası ne sunarsa o =) .
- İmkanlardan bahsetmişken, bir workshop olur, bir seminer olur, kurumsal eğitim olur, teknik eğitim ve sertifikasyon programları olur; tüm bunların merkezi yine İstanbul'dur. Ben İzmir'deyken en çok bunun eksiğini yaşadım. Oradan buradan e-mail ile bildirim gelir, etkinlik lokasyonu hep İstanbul olurdu. Ailem Kocaeli-İstanbul civarlarında olduğu için bazılarına konaklama sorunu yaşamadan katılma imkanı buldum neyse ki. Maalesef bu durum büyük ölçüde devam ediyor.

Özetle, İzmir'de yaşanır mı? Evet, yaşanır. Ama mahrumiyet çekmemeniz için bir ayağınızı hep İstanbul'da tutmaya devam etmelisiniz. Aklınıza takılan başka sorular olursa da yardımcı olmaya çalışırım.
 

lozlevent

Levent
Profesör
9 Mar 2017
582
844
1,820
Marka
Ford
Herkese teşekkür ederim. Sanıyorum ki tercihimi İstanbul'da ki hayatıma devam etme yolunda kullanacağım. Herkesin yorumlarını olumlu- olumsuz dinledim. İleride belki güzel bir tercih olabilir ama şu an itibariyle pek de "ovvv" dedirten bir durumla karşılaşmadım. Belki sürekli İstanbul'a gidip gelmem gerekebilir bu da benim için yeterince yorucu olacaktır. Bulunduğum konum itibariyle çalıştığım şirketteki arkadaşlarım benden yaşça büyükler ve onlarla kendime bir ortam kurma durumum olmayabilir. Erken yaşta emekli moduna girmek istemiyorum :) Kişisel gelişim için pek çok eğitim, seminer ve sertifika programlarına da katıldığımdan bu da bir eksi olacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım