SAKIN AVM OTOPARKLARINDA KAZAYA KARIŞMAYIN

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

CanSoylu

Profesör
8 Eyl 2016
258
353
1,445
45
İstanbul
İzmir'de bir alışveriş merkezinin otoparkında meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında, bir sigorta şirketinin olayın karayolunda meydana gelmediğini gerekçe göstererek zararı karşılamayacağını bildirmesi üzerine şirket aleyhine dava açıldı. Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Tokbaş ise, "Vatandaş, AVM otoparklarındaki trafik kazalarında sigorta şirketlerinin tuzağına düşmemeli. Kanun, sigorta şirketlerinin genel şartlarından daha kapsayıcıdır. Bütün sigorta şirketleri, kanun hükümlerine uymak zorundadır" diye konuştu.
Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, alışveriş merkezlerinin otoparklarındaki trafik kazalarında bazı sigorta şirketlerinin kazanın karayolu dışında gerçekleştiğini gerekçe gösterip zararı karşılamadığını belirterek, vatandaşları bu duruma karşı uyardı.

İzmir'in Çiğli ilçesindeki bir alışveriş merkezinin otoparkında, D.D'nin kullandığı şirket otomobili, tek yön ve otopark çıkışı olan yöne dönmek istemesinin ardından o sırada otoparktan çıkış yapan O.Y'nin yönetimindeki otomobille çarpıştı.

Tutanak tutulmasının ardından O.Y, durumu sigorta şirketine bildirdi. Sigorta şirketinin olayın karayolunda değil de otoparkta meydana geldiğini gerekçe göstererek zararı karşılamayacağını belirtmesi üzerine kendi imkanlarıyla otomobilini tamir ettiren O.Y, uğradığı maddi kaybın karşılanması için D.D'nin çalıştığı şirket ile sigorta şirketine dava açtı.

İzmir 11. İcra Müdürlüğünün icra takibine itiraz etmesinin ardından O.Y, bu itirazın reddini ve zararının karşılanmasını talep ederek İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesine başvurdu.

Mahkemenin, tarafların kusurunun tespit edilmesi için dosyayı gönderdiği Adli Tıp Kurumu İstanbul Trafik İhtisas Dairesi, "Maddi hasarlı kazanın meydana geldiği yer (AVM otoparkı) itibarıyla trafik kazası niteliğinde olmadığının anlaşılması ve ihtisasları dışında olması" gerekçesiyle herhangi değerlendirme yapılmadan dosyayı geri gönderdi.

O.Y'nin avukatı Seyit Ahmet Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin, Adli Tıp Kurumunun AVM otoparklarını trafik alanı saymamasına yönelik bir karar verip Yargıtay'ın da bunu onaması halinde alışveriş merkezlerinin otoparklarında meydana gelen kazalarda kimsenin sigortadan para alamayacağını belirtti.

Mahkemenin ilerleyen günlerde dosyayı karara bağlayacağını dile getiren Akyüz, "Ölümlü veya ağır yaralamalı trafik kazası meydana gelse, mağdur olan taraf karşı tarafın sigortasından hiçbir şey talep edemeyecek. Sadece araba sürücüsü ve sahibinden talep edebilecek." dedi.

"VATANDAŞ, SİGORTA ŞİRKETLERİNİN TUZAĞINA DÜŞMEMELİ"

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ikinci maddesinin trafikle ilgili kural, şart, hak ve yükümlülükleri, bunların uygulanmasını, denetlenmesini, ilgili kuruluşları ve bunların görev, yetki, sorumluluk ve çalışma usulleri ile diğer hükümleri kapsadığını anımsatarak maddenin "a" bendinde "Karayolu dışındaki alanlardan kamuya açık olanlar ile park, bahçe, park yeri, garaj, yolcu, eşya terminali, servis ve akaryakıt istasyonlarında karayolu taşıt trafiği için faydalanılan yerler"de bu kanun hükümlerinin uygulandığının açık olduğunu söyledi.

Sigorta şirketlerinin bu kanun hükümlerine göre AVM otoparklarındaki trafik kazalarından sorumlu olduğunu savunan Tokbaş, buna ilişkin püf noktanın kanunda net bir şekilde belirtildiğine vurgu yaparak, "Bazı sigorta şirketleri, AVM otoparklarında meydana gelen trafik kazalarının karayolu dışında olduğunu gerekçe göstererek zararı karşılamıyor ancak kanun çok açıktır." dedi.

Bu şirketlerin, kendi sorumluluğundan kurtulmak, süre uzatmak veya durumu ihtilaf hale getirmek için kaçtıklarını ancak bunun kanun ve hukuka aykırı olduğunu belirten Tokbaş, şöyle devam etti:

"Bu olaylar son zamanlarda meydana geldiği için Hazine Müsteşarlığının, vatandaşların dava açmasını beklemeden, duruma el atarak bu şekilde hareket eden sigorta şirketlerini tespit ederek yaptırımda bulunması gerekiyor. Vatandaş, AVM otoparklarındaki trafik kazalarında sigorta şirketlerinin tuzağına düşmemeli. Kanun, sigorta şirketlerinin genel şartlarından daha kapsayıcıdır. Bütün sigorta şirketleri, kanun hükümlerine uymak zorundadır."

Birçok sigorta şirketinin genel şartlarını kanun gibi yansıtmaya çalıştığını ve bu durumun sıkıntıya neden olduğunu vurgulayan Tokbaş, genel şartların hiçbir zaman kanunun önüne geçemeyeceğine dikkati çekti.


http://www.hurriyet.com.tr/avm-otop...onlarca-arac-sahibini-ilgilendiriyor-40697003
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,238
45,841
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Kanuna rağmen sigorta şirketleri işi yokuşa sürüyor. Mevzu mahkemelik olduktan sonra ne anladım ben bu işten, o sigorta şirketinden.. Bir sürü vakit, nakit israfı. Psikolojik yorgunlukta cabası. Sadece kanunu koymak yetmez. Gerekli denetim ve yaptırım sağlanmadıktan sonra aylar sonrasına dava günü veren bu mahkemelerde sürünüp dururuz. Sigorta şirketleriyle yapacağımız anlaşmalarda bu tarz noktalara dikkat etmemiz gerekiyor anlaşılan.
 
Son düzenleme:

mehmethakantarhan

Profesör
11 Eyl 2016
652
1,139
2,270
Sigorta şirketleri yıllardır zam yapmadan süreci devam ettiriyorlar .son 5 yılda sayısız firma zarar edip battı .bencede AVM otoparki karayolu sayılmaz .doğru karar
 

Sailor

Kaptan
Beta Programı
6 Kas 2016
12,004
26,074
6,520
istanbul
Marka
Nissan
Sigorta şirketleri yıllardır zam yapmadan süreci devam ettiriyorlar .son 5 yılda sayısız firma zarar edip battı .bencede AVM otoparki karayolu sayılmaz .doğru karar
Ilk olarak soylediginiz yanlis. 6 senedir trafik ve kasko policemi yaptiriyorum hasarsizlik indirimi artmasina ragmen gelen zamlarla birlikte her sene daha fazla odemis oluyorum. Bi ara hatirlarsiniz firmalar trafik icin 700 800 lu rakamlara cikarmaya calistilar bi sure opebildiklerini optuler sonra devlet olaya el atti normal fiyalara indi tekrar.hangi firmalar batmis bu arada ben merak ediyorum cunku sayisiz firma var her yil sanki artiyorlar.

Avm otoparki gibi konulara hic girmiyorum malum kasko yaptirirken sen nerelere gidersin gibi bir soru sorulmuyor .
 

Sailor

Kaptan
Beta Programı
6 Kas 2016
12,004
26,074
6,520
istanbul
Marka
Nissan
Ablama 2-3 sene once biri carpmisti avm de, karsi tarafin sigortasi karsilamisti. Bu bence en kapsamsiz sigorta sirketinin yapacagi bir uyaniklik.
Zamaninda dedemin arabasi selden zarar gormustu sigorta sel alarmi verildikten sonra neden yuksek yere cikartmadiniz diye karsilamayacagi tutmustu. Bahane efsane kisaca. Sonra dava acarak anca halledebildik.

Kendi aracimla karsi tarafin suclu oldugu bir kazaya karistim. Sucu bana yazmislar haberim yok benden para cikmadi diye. Sigortami yenilerken farkettim sirket bana diyorki fazla ode napalim.

Eskiden kaza sonrasi yedek parca orjinal parca muhabbetindende canim yanmisti.

Onceki kazamda mazda aracimin tamponu yamuldu servis dediki yenisi lazim iflah olmaz karsi tarafin eksperi bir turlu kabul etmemisti sirf onlarin yuzunden 2. Defa boyandi tampon vs.

Sigorta sirketlerinin yatacak yerleri yok.pert olur kasko yaptirilan degerden verilmez guncel verilir. Kimisi full kasko yaptirir ama yanan bir aracin sahibinin arabada yangin tupu bulamadilar kasko kabul etmiyor diye agladigini bilirim.kaza yaparim butun sene icinde 2 haftalik ikame arac verirler. En ufak kasko bozdurmamda seneye o parayi benden cikarirlar. Gence daha pahali , yasliya daha ucuz fiyat verirler. Kisacasi hepsi birbirinden beter bir sigortaci iki galerici allah ellerine dusurmesin
 

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,040
7
51,377
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
Sigorta şirketleri yıllardır zam yapmadan süreci devam ettiriyorlar .son 5 yılda sayısız firma zarar edip battı .bencede AVM otoparki karayolu sayılmaz .doğru karar
Hocam çok büyük yanlışın var. Bankalar batar, sigorta şirketleri batmaz. Sistem içerisinde birbirlerini bir şekilde sigortalayan bir mekanizma mevcut. Buhar olup ortadan kaybolmak için kendilerini batırmak isteyen çakallar varsa onlar batar ancak.

Bu arada AVM otoparkını yoldan saymayan sigorta şirketleri de ağır tazminatlar ödemeyi hak ediyor.
 

nuralk34

Taklacı Güvercin
21 Tem 2017
13
15
295
çalıştığım işyerimin otoparkında arkadaşınım aracına çarptım. sigorta sorun çıkarmadı. ödedi.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

mburakozgen

Profesör
19 Mar 2017
294
364
1,395
Bu devlet (sadece bu hükümet değil alayı) masa üstünden veya masa altından bütün yolsuzlukları destekledi. Nasıl yaptı? Denetim uygulamadı kontrol etmedi vs. Sen önce kaskosuz kaza yapıp sonra arabanın eski resimleriyle kasko yaptırıp arabasını tamir ettirenleri kontrol et. Bu sigorta şirketinin bu yaptığından şunu çıkartırım ben 'kardeşim şerefsizlik yapabiliyosan yap zaten yapamayan saf adamı ben öpüyorum sorun yok'
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer ve RYAN7R

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
İyi de sen arabanı sigortalatiyosun. Yol mol ne fark eder. Sonuçta iki tane veya ikiden fazla da araç olsa kaza kazadır.
Oyle bi dunya yok, sen park edilmemesi gereken bir yere aracina park edersen, baska bir arac sana gelip carparsa sigorta sirketi sana kurus vermez.
Ama tabiki AVM otopark i bu statu de olmamali, sonucta belediyeden otopark ruhsati almis bir yer standartlara uygun olmali yani bu da sigorta sirketlerini baglamali.
 
10 Mar 2017
3,246
4,058
4,820
25
Antalya isparta aydin
Marka
Ford
Oyle bi dunya yok, sen park edilmemesi gereken bir yere aracina park edersen, baska bir arac sana gelip carparsa sigorta sirketi sana kurus vermez.
Ama tabiki AVM otopark i bu statu de olmamali, sonucta belediyeden otopark ruhsati almis bir yer standartlara uygun olmali yani bu da sigorta sirketlerini baglamali.
İyi de abi (unuttuysam kusura bakmayın) hatırladığım kadarıyla her şey normalken olan bir kaza söz konusu. Yani hatalı park falan yok diye hatırlıyorum
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

saracer

Panpa
Destekçi
6 Kas 2016
1,239
5,027
4,470
40
Istanbul & Basra (Irak)
Marka
Lexus
İyi de abi (unuttuysam kusura bakmayın) hatırladığım kadarıyla her şey normalken olan bir kaza söz konusu. Yani hatalı park falan yok diye hatırlıyorum
Yok kardesim ben bu kaza hakkinda demiyorum, sen demissin ya " yol mol farketmez, ben arabami sigortalattim, her turlu hasarimi karsilamali" gibi, ona istinaden dedim. Sanirim senin demek istedigin bu degildi ama :D bu soylediklerinden bu cikiyor :D
 
  • Beğeni
Tepkiler: denizyenilmez_
10 Mar 2017
3,246
4,058
4,820
25
Antalya isparta aydin
Marka
Ford
Yok kardesim ben bu kaza hakkinda demiyorum, sen demissin ya " yol mol farketmez, ben arabami sigortalattim, her turlu hasarimi karsilamali" gibi, ona istinaden dedim. Sanirim senin demek istedigin bu degildi ama :D bu soylediklerinden bu cikiyor :D
Anladım doğrudur. Ben bu olayla ilgili yazmıştım. Tabii ki saçma bi yerde arabanı koyarsan veya ters yoldayken kaza falan yaparsan karşılamamalı
 
  • Beğeni
Tepkiler: saracer

ibougur

Reis
8 Eyl 2016
2,257
4,523
5,020
29
İstanbul
Hocam çok büyük yanlışın var. Bankalar batar, sigorta şirketleri batmaz. Sistem içerisinde birbirlerini bir şekilde sigortalayan bir mekanizma mevcut. Buhar olup ortadan kaybolmak için kendilerini batırmak isteyen çakallar varsa onlar batar ancak.

Bu arada AVM otoparkını yoldan saymayan sigorta şirketleri de ağır tazminatlar ödemeyi hak ediyor.
Resürans şirketler var onlara kendilerini sigortalatıyorlar.
 

furkankaya585597

Profesör
8 Eyl 2016
1,778
1,064
2,420
Özel mülkte gerçekleşen kazalarda sigorta şirketi kazayı karşılamaz zaten. Yarış pistleri, otoparklar, firmaların depoları gibi.
 

Ormanci

Elit Apaçi
10 Eki 2016
80
41
970
42
İstanbul
Bu konuda atlanan bi husus, "kasko" ve "trafik sigortası" terimleri.

Haberde "sigorta ödemiyor!!!!!!" diyorlar ama ödemeyen kısım trafik sigortası. Trafik sigortasının tanımı belli deniliyor, trafiğe açık alanlar. Otoparklar, özel mülk vb. içerisindeki yollar şunlar bunlar trafik sigortası kapsamına dahil değil diyorlar. Ancak kanunda da boşluk var denilmesine rağmen aslında boşluk moşluk yok, tanım belli. Yani sigorta şirketi ile mahkemelik olunsa, para alınabilir, de kim uğraşır o var...

Bunun haricinde kasko beyanla bile ödeme yaparken, otopark, AVM, helikopter pisti falan filan dinlemez. Aldığı parasına bakar.

Kısaca, kaskonuz vs. olduğu sürece rahat olun :) Kanun da belli neticede... Ama uğraştıracak insanları adi sigorta şirketleri.

O trafik sigortası mevzusundan baya bi ağlıyorlar zaten. En ufak hasarda hasarsızlığı bozup primleri yükseltiyorlar. Öyle bir ağlıyorlar ki, sanki her para aldıkları poliçede milyarlarca hasar ödemesi yapıyorlar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım