Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,282
45,922
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı'ndan alınan ve video içeriğinde bahsedilen bilgiler neticesinde tüketici hakları konusunda özet;

- Sıfır alınan teknolojik aletlerde ilk 6 ay içinde garanti kapsamına girecek şekilde bozulan ürünler kanunen ' ayıplı mal ' durumuna giriyor. Tüketicinin para iadesi, sıfır cihaz ya da tamir edilmesini istemesi hakkı bulunuyor.

- Cihazınızın garantisinin bitmesine kısa bir süre kala arıza yaşadınız ve servise gönderdiniz. Tespit sonucunda ister garanti kapsamında parça değişimi olsun, ister sizde kaynaklı bir hatadan dolayı parçanın ücreti sizden alınsın, tamir edilen parçanın, cihazın garantisi haricinde 6 ay parça garantisi, 1 yıl işçilik garantisi vardır. Yani değişimi yapılan yedek parçanın, telefonun asıl garantisi bitse bile kendi garantisi devam etmektedir. Dolayısıyla cihazı kullanmaya başladıktan sonra tekrar aynı arızayı verirse sizden ücret talep edemezler. İşçilikten kaynaklanan bir sorunda servis size cihazınızın parasını geri ödemek zorunda. Cihaz 1 yıllıksa 1 yıllık fiyatı, 5 yıllıksa 5 yıl sonraki fiyatı.

- Elektronik eşyalarda değişen sürelerde üretici firma tarafından yedek parça ve tamir hizmeti sunulması gerekiyor. Misal bir bilgisayar ve telefon için 5 yıl, işlemci için 3 yıl, TV için 10 yıl gibi süreler boyunca yedek parça hizmeti ve tamir hizmeti verilmesi gerekiyor. Bu cihaz için yedek parça ve tamir desteği verilmiyor, tamir edemiyoruz, yenisini almanız gerek gibi mazeretler yasal değil. O ürünü belirtilen destek yılları boyunca tamir etmek zorundalar.

- 22 iş günü içinde tamir edilemeyen cihazların neticesinde ya sıfır cihaz verilecek ya da paranız iade edilecek.

- Örneğin 5 bin liraya bir TV satın aldınız, paneli bozuldu servise gönderdiniz. Sözleşmeli teknik servis size panelin 6 bin lira fiyatı olduğunu söylüyor. Bu noktada Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapıp o panelin rayiç fiyatının belirlenmesi, gerçekten 6 bin lira olup olmadığının araştırılması için bilirkişi talep edebilirsiniz. Çünkü hemen hemen bütün özel yetkili servisler, cihaz üreticisinden x fiyata aldığı yedek parçayı müşteriye x+200, x+500 gibi fahiş rakamlar belirleyerek daha fazla kar etmek için satabiliyor. Cihaz üreticisinden 3 bin liraya aldığı paneli isterse 5 bin liraya bile satabiliyor. Bunun önünde bir engel yok.

Vakti olan videonun tamamını izleyebilir. Başka bilgiler de mevcut. İzlemeye üşenecekler için tüketici haklarının neler olduğuna dair özeti yukarıda geçtim. Videonun diğer içeriğinde cep telefonu konusunda servislerin çakallıkları, iş süreçleri, çalışan kalitesi, karları, amaçları v.s anlatılıyor.
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım