Türk Halkının Otomatik Vites Fetişi Hakkında

diablo1905

Panpa
17 Şub 2020
424
1,023
2,695
İstanbul
Marka
Alfa Romeo
Herkese selam, en önemli şeyi baştan yazıyorum. Şimdiki aracım otomatik ve otomatik araba manuel vitese kıyasla tartışmasız her koşulda daha rahat, teknolojik ve konforlu

Şimdi gelelim bu otomatik sevdasına;

1. O kadar para verip manuel mi alacağım
- Evet aynen öyle yapacaksın, çünkü zaten eli yüzü düzgün 200.000 TL altına C sınıfı sıfır araç yok. O yüzden o kadar para verip mecbur manuel alacaksın

2. Koskoca SUV, yada D sınıfı araç manuel mi kullanılır?
- Manuel olunca arabayı sırtında mi taşıyorsun ne farkediyor, yumuşacık debriyaj + vites aracın boyutuyla ne alakası var . A sınıfı manuel olmaz, D sınıfı manuel olmaz. Ne olacak peki?

3. Sol ayağına kramp girenler var en komiği de bu yarım saat araba sürüp felç oluyorlar :)

Örneğin Kia Cee'd mis gibi araba manuel sıfırı 190 küsur bin TL, adam gider 30 daha koyar otomatik polo alırım diyor

Artık ya yeni nesil manuel araba kullanmayı bilmiyor ya da trafikte artan kadın nüfusundan ötürü ( sanırım %90-95 üzeridir manuel suremeyeni ) mecburiyetten otomatik aşığı oluyorlar.

Avrupa'da özellikle bu otomatik sevdasi hiç yok, bir çok manuel araba var. Volvo V90 gemi gibi araba ama manuel bir çok seçeneği var

Evet otomatik rahat ve konforlu ama hem daha masraflı sorun çıkarırsa ki çıkarma ihtimali daha yüksek, hem de alırken çok fazla fark ödeniyor. Bazı VW modelleri 30.000 TL farka yaklaşıyor otomatik için.

Nedir bu kadar otomatik sevdasi asla anlamıyorum.
 

M.Shadows

Kaan
Panpa
Destekçi
14 Şub 2018
2,068
3
5,000
4,270
24
Highway to Hell
Marka
Hyundai
Manuel candır,ben de yıllardır hep otomatik kullanmak zorunda kalıyorum ancak manuel bir arabaya binince araba sürdüğümü anlıyorum,keyif alıyorum.
 
  • Beğeni
Tepkiler: kenblock

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,321
46,005
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
İstanbul'a gittiğim zamanlar manuel kullandığıma lanet ediyorum çoğunlukla. Zonguldak'ta mesafeler kısa olduğundan bir sorun olmuyor ama İstanbul'da bildiğin psikolojik eziyet. Hele navigasyon kullanmak zorundaysam ki ben cama ya da ızgaraya telefonu koymam elimde tutarım, bir elin direksiyonda bir elin telefonda arada vites atmaya çalış çıldırıyorum. 20'li yaşlarda hiç böyle düşünmezdim ama 30'dan sonra ciddi ciddi rahatsız olmaya başladım. Hatta daha ileriye gideyim; Zonguldak'ta değil İstanbul'da yaşasam arabayı satar tam otomatik neye param yetiyorsa onu alırdım muhtemelen. Belli yaştan sonra ( herkes için değil tabi ) manuel'i trafikte falan kullanmak gerçekten insanı yoruyor ki bunu araba sevdalısı biri olarak söylüyorum. Arabayı sadece bir yerden bir yere gitmek için kullanan kitle, kadını, yaşlısı eminim benden daha fazla rahatsız oluyordur düz vites kullanımına. Sıfır fiyatlarında aradaki farka rağmen otomatik alır mıydım ? Açıkçası bu değişir. Hayalim olan bir arabaysa trafikte belki düz vitese katlanırdım. Çift kavrama ise hele ki kuruysa asla o farkı vermezdim. Tam otomatik düzgün bir şeyse yine o farkı verirdim sanırım.
 

Berkin

Reis
Yönetici
Admin
7 Eyl 2016
4,067
3
15,357
5,720
27
Istanbul
Marka
Honda
Bir sürü sebebi olabilir yani birkaç maddeyle bence anlatmak imkansız olur.

İnsanların yaşadığı bölgeye, aracı kullanma sıklığına, manuel kullanma becerisi, bakım masrafı, daha fazla kontrol filan derken herkes kendisi için bir sürü bahane sunabilir.

Kendi adımıza konuşayım, bizim o kadar para verip manuel mi alacağız tarzında bir takıntımız yok. Tek sebebimiz yorgunluk. Biz Transit'i alırken bile mümkünse otomatik olmasını istedik ki aracı kullanacak olan iki kişinin daha önce hiç otomatik araç kullanmışlığı yoktu, İstanbul'da git gel git gel (hemde trafik saatlerinde) "perte" bağlamak mümkün.

Kadın sürücüler ile ilgili genelleme yapmakta istemiyorum. Yolcu olarak bulunduklarımda çok kötü sürenleri de gördüm, birçok erkek sürücüden manuel şanzımanı daha iyi kullananı da gördüm :) Ehliyet alan arkadaşlarımdan (tanıdığım kadarıyla) sadece 1 tanesi otomatik vites ehliyeti aldı. Çoğunluk manuel kullandı (özellikle ilk araçlarında). Birisi DSG'yi yok ettikten sonra (kendi suçuydu) manuel e yemin etti.

Yani bence spesifik bir neden belirtmek zor.
 
Son düzenleme:

Kagan

Driver
Panpa
8 Eyl 2016
1,263
2,245
2,570
Ankara
Hocam müşteri fazladan input, outputla uğraşmak istemiyor, hatta bakım bile yaptırmak istemiyorlar hikayeler duyuyoruz o şekilde.

Gelecekte otonom sürüş yaygınlaşınca o kadar para verip kendim mi kullanayım gibi yorumlar da olacak, ne de olsa markete, memlekete gitmek için üretilmiş bir ürün ekstra zahmeti kimse istemiyor.
 

MehmetAydin

Mehmet AYDIN
Panpa
10 Haz 2019
1,851
2,119
2,570
31
Niğde
Marka
Chevrolet
Her zaman savunduğum şey, aynı paket, aynı teknolojik özellikler, aynı altyapı, aynı segment ve aynı koltuk dikişine sahip araca sırf otomatik olsun diye sallıyorum 30bin TL ekstra ödemek bana hiç de mantıklı gelmiyor, gelmeyecek, gelemez de.
 

Mt.Akina

Reis
Beta Programı
18 Ocak 2017
5,579
1
22,226
5,670
Ankara
Marka
Ford
Nedir bu kadar otomatik sevdasi asla anlamıyorum.

*Trafiğe yeni giren kişilerin(gençlerin-kadınların vb vb) manuel vitesi becerememesi veya becermeye yönelik herhangi bir güdüsünün olmaması.

*Eşlerin düğünlerde takılan altınlarının otomatik vites araç alacağım diye ortak yapan sonrasında da manuele geçemeyen zorla otomatiğe binen adamların dramı.Yani eşleri memnun etmeye çalışan bir grubun bunun yolunun arabadan geçtiğine inanması.

-Cinsiyet ayrımına bu kadar değindikten sonra diğer sebepler

*D segmenti bir araçta manuel olmasını bireyin kendine yedirememesi.

*Ülkemizde Lüks araç =otomatik vites algısının olması ve araç otomatik değilse lüks de de değildir düşüncesinin olması.

*Aracı alan kişinin manuelinin satılmayacağından ve talep edilmeyeceğinden korkması.-Otomobilin yatırım aracı olarak görülmesi-

*Olmuşken otomatik olsuncular...

Şimdiki aracım otomatik ve otomatik araba manuel vitese kıyasla tartışmasız her koşulda daha rahat, teknolojik ve konforlu

Sizin dediğiniz gibi bunlar mantıklı sebepleri ama ülkemizde mantıklı olduğu için değil de yukarıda saydığım nedenlerle otomatik vites alan insanların sayısı diğer mantıklı kesimden daha fazladır.
 
Son düzenleme:

kenblock

Panpa
Beta Programı
24 Ocak 2017
5,306
1
9,458
4,970
kocaeli
2.elde otomatik vites olmasından başka bir niteliği olmayan arabalar, çok deli paralara gidiyorlar.
2003 Civarı yarislerin otomatikleri ile manuelleri arasındaki fiyat farkına bakın mesela.

Zaten pek istemem ama bu fiyat farkından dolayı otomatik almam (diye düşünüyorum).
 
  • Beğeni
Tepkiler: fujiwara ve Kagan

MehmetAydin

Mehmet AYDIN
Panpa
10 Haz 2019
1,851
2,119
2,570
31
Niğde
Marka
Chevrolet
Şu ana kadar 3 aracım oldu.Hepsi de manuel ve benzinliydi.Çevremdekiler eleştiriyor ama bu kombinasyonu seviyorum kim ne derse desin.
 
  • Beğeni
Tepkiler: kenblock

kaanc5

Profesör
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
904
1,201
2,320
İstanbul/Lüksemburg
Marka
BMW
Manueli daha çok sevmeme rağmen İstanbul içi ve çevre yolları gibi "dur-kal" trafiğe çok giriyorsam hiç düşünmeden otomatik alırım. İşe gidip gelirken günde ortalama 3 saat araba kullanıyordum, birkaç kere kendi aracımla gidince gerçekten şirket aracı otomatik diye dua ettim. Her hafta sonu da trafiğe az girerek kendi aracımı kullanınca da manueli çok özlediğimi fark ettim. Yine de, trafiğin çok yoğun olduğu güzergahlarda manuel aracın hiçbir mantığı yok.

Cinsiyet ayrımcılığı üzerinden kadınlara yüklenilmesini de iğrenç buluyorum. Kadın yok elmastır pırlantadır dışarıda göz önünde olmasın evde otursun ama oğlan istediği gibi gezsin tozsun, oğlan arabayla kız bebekle oynasın diyerek büyütürken hiç sorun yok, 18'ine gelince vay efendim erkekler çok yetenekli ama kızlar beceremiyor.

Cinsiyet bazında böyle bir farkın olmasının sebebi kadınların genleri, becerisi, güdüleri veya yapısı değil. Tek suçlu onları tek taraflı yetiştiren toplum yapısı. Küçük yaşlardan itibaren kızları da arabalarla içli dışlı yetiştirin de görün sorun cinsiyet mi değil mi.
 

FuckTheFuelEconomy

Ali
Panpa
Destekçi
14 Ocak 2018
550
1,228
2,520
İstanbul
Marka
Hyundai
Hem otomatik hem manuel araçlarımız var. %80 otomatik kullanıyorum (tercih değil zorunluluk) otomatikte çok mu şey fark ediyor derseniz bence hayır. İstanbul anadolu yakasında yaşıyorum orta sıklıkta şehirler arası yolculuk yapıyorum farklı araçlarla yıllık ortalama 25k civarı yol gidiyorum bu araçlar genelde skoda octavia ve ford connect oluyor. İkisi arasında beni sürüş konforumu etkileyen şey kesinlikle şanzımanın türü değil ilk başta aracın çekiş gücü sonrasında far sistemi, yalıtım, müzik sistemi sürüş asistanları diye gidiyor. Bahsedildiği üzere Türk milletinin çoğu (kadın erkek farketmez) otomatik araç aşığı araba otomatikse lüxtür mantığını taşıyor. Örnek vermem gerekirse Konya gibi düz ovada katiplik yapan bolca uzun yola giden (konya şehir içi de uzun yol gibi) akrabam bile otomatik araba rahatlık yeah diyebiliyor hadi çok km (normal şartlarda yıllık 50k km rahat yapıyor şehir dışı icraları vs bol oluyor) yaptığı için bu kişinin dediğini doğru bulalım, aynı bölgede günlük max 50 km kullanan kişilerde otm alıyor dizel alıyor bunun için arabayı alırken min 25k fark ödüyorlar bence fayda fiyat eğrisinde başarısız kalıyor. Şahsen ben istanbulda bile çok trafiğe girilmeyecekse otomatik almama taraftarıyım octavia ile gittiğim yolu connectle gidince sol bacağım aşırı derecede ağrımıyor. Tek iyi yanı CC kullandığımda 0’dan 100se bile gaza basmıyorum. Yıllardır böyle bir lüxüm yoktu kesinlikle ekstra zorlanmıyordum. Kısacası ben başlık sahibine katılıyorum. Ayrıca kadın erkek ayrımınıda doğru bulmuyorum çevremde manuel vites uzun dorse tır kullanabilen kadınlar mevcut onlar bunu yapıyorsa hepsi yapabilir. Kadın otomatik kullanır trafikte panikler muhabbeti tamamen fiyasko ve çoğu kurnaz Türk kadını da bunu bahane edip kendi kusurlarını örtüyor diyebilirim. Bu arada manuel kullanan kadınların aşığıyım ayrı bir sexilik katıyor diyerek okuyan kadın varsa manuele teşvik etmiş olayım :) Yazımın başında zorunluluktan otomatik kullanıyorum ibaresi aile bireylerimle aldığım ortak karardan kaynaklıdır yılda 2k km anca araba kullansalar bile karar karardır diyerek saygı duyuyorum. Hobi aracım veya sadece benim kullanacağım şekilde bir araç olursa kesinlikle manuel olacaktır. Sanırım bize otomatik hastalığı amerikadan geçti orada da bolca otomatik araç tercih ediliyor. (eski yeni hemen hepsinde durum aynı)
 

Mt.Akina

Reis
Beta Programı
18 Ocak 2017
5,579
1
22,226
5,670
Ankara
Marka
Ford
Dediklerim yanlış anlaşılmasın sorun kadınların araç kullanamaması falan değil, kadınların manuel araç kullanmak istememesi ikisi çok farklı şeyler. İsteseler kullanırlar, erkeklerden de iyi kullanırlar ama ben kullanamıyorum deyip işin için sıyrılan arkadaşlara seslenmiştim.-kadın/erkek fark etmez böyle yapan çok var.
 
Son düzenleme:

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,321
46,005
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Manueli daha çok sevmeme rağmen İstanbul içi ve çevre yolları gibi "dur-kal" trafiğe çok giriyorsam hiç düşünmeden otomatik alırım. İşe gidip gelirken günde ortalama 3 saat araba kullanıyordum, birkaç kere kendi aracımla gidince gerçekten şirket aracı otomatik diye dua ettim. Her hafta sonu da trafiğe az girerek kendi aracımı kullanınca da manueli çok özlediğimi fark ettim. Yine de, trafiğin çok yoğun olduğu güzergahlarda manuel aracın hiçbir mantığı yok.

Cinsiyet ayrımcılığı üzerinden kadınlara yüklenilmesini de iğrenç buluyorum. Kadın yok elmastır pırlantadır dışarıda göz önünde olmasın evde otursun ama oğlan istediği gibi gezsin tozsun, oğlan arabayla kız bebekle oynasın diyerek büyütürken hiç sorun yok, 18'ine gelince vay efendim erkekler çok yetenekli ama kızlar beceremiyor.

Cinsiyet bazında böyle bir farkın olmasının sebebi kadınların genleri, becerisi, güdüleri veya yapısı değil. Tek suçlu onları tek taraflı yetiştiren toplum yapısı. Küçük yaşlardan itibaren kızları da arabalarla içli dışlı yetiştirin de görün sorun cinsiyet mi değil mi.
Yalnız kadınların düz vites tercih etmiyor oluşu çoğunlukla beceremediğinden değil, zahmetli gelmesinden ve öğrenmek istememelerinden kaynaklanıyor. Kadınların çoğu otomobillere senin benim gibi bakmıyor. Konforu, rahatı için günlük kullanılan bir ürün, mal olarak görüyor. Neredeyse tanıdığım istisnasız çoğu kadın sürücü bir kaç düz vites tecrübesinden sonra ben bununla uğraşamam deyip cayıyor otomatik kullanmak istiyor. Zahmetli, gereksiz ve anlamsız geliyor onlara. Araba vitesi kendi değiştirirken ben niye değiştirmek için uğraşayım diyorlar. Hele yeni nesil şanzımanların ne kadar akıllı ve konforlu olduğu düşünülünce daha da bağlanıyorlar otomatiğe.

Emin ol evli olup da karısı araba kullanan çoğu koca, benim hanım otomatik yerine manuel kullansa da şanzımanın arızasından, bakımından kurtulsam. Alırken de ucuza alırım ne güzel diye geçiriyor içinden tabi evin tek aracı değilse. Kadın sürücülerin çoğuna sevdikleri otomobillerle ilgili soru yönelttiğin zaman otomatik olacak diyorlar. 3 bilinmeyenli matematik denklemi değil neticede eli ayağı olan her insan düz vitesi elbet öğrenir. Ama zahmet çekmek mantıklı gelmiyor kadınlara.
 
Son düzenleme:

Toprak

Toprak
Faforitçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
6,890
26,281
5,720
Ankara
Marka
Skoda
Otomatik rahat, manuel ucuz. Aynı paraya verseler sorunlu bir şanzıman olmadığı sürece otomatiği tercih ederim, ama bazı arabalarda otomatik olunca vergi dilimi bile değişiyo 70-80bin tl kadar otomatik farkı oluyor. O durumda alanın da yüzüne bişey demem ama ben tercih etmem.

Ben manuel süremiyorum demekle trafikte manuel asla sürülmez demek de aynı şey bana göre. Yani ben böyle istiyorum demek bu kadar zor olmamalı, zorunluluklar yaratmamak lazım. Uğraşmak istemiyorsun otomatiğe paran da vardır alırsın laf edene de sanane dersin şarttı falan demenin anlamı yok.

Benim şuan manuel tercihim de(maddiyattan sonra) kullandığım otomatiklerin saçma sapan yerlerde kararsız kalmasından dolayı, üzülüyorum bazen
 
Son düzenleme:

Mt.Akina

Reis
Beta Programı
18 Ocak 2017
5,579
1
22,226
5,670
Ankara
Marka
Ford
Yalnız kadınların düz vites tercih etmiyor oluşu çoğunlukla beceremediğinden değil, zahmetli gelmesinden ve öğrenmek istememelerinden kaynaklanıyor. Kadınların çoğu otomobillere senin benim gibi bakmıyor. Konforu, rahatı için günlük kullanılan bir ürün, mal olarak görüyor. Neredeyse tanıdığım istisnasız çoğu kadın sürücü bir kaç düz vites tecrübesinden sonra ben bununla uğraşamam deyip cayıyor otomatik kullanmak istiyor. Zahmetli, gereksiz ve anlamsız geliyor onlara. Araba vitesi kendi değiştirirken ben niye değiştirmek için uğraşayım diyorlar. Hele yeni nesil şanzımanların ne kadar akıllı ve konforlu olduğu düşünülünce daha da bağlanıyorlar otomatiğe.

Emin ol evli olup da karısı araba kullanan çoğu koca, benim hanım otomatik yerine manuel kullansa da şanzımanın arızasından, bakımından kurtulsam. Alırken de ucuza alırım ne güzel diye geçiriyor içinden. Kadın sürücülerin çoğuna sevdikleri otomobillerle ilgili soru yönelttiğin zaman otomatik mi diye soruyorlar. 3 bilinmeyenli matematik denklemi değil neticede eli ayağı olan her insan düz vitesi elbet öğrenir. Ama zahmet çekmek mantıklı gelmiyor kadınlara.
Daha fazla katılamazdım.Kesinlikle bunu kastediyorum.
 

Tb96

Profesör
8 Ağu 2019
850
1,208
1,870
27
Malatya
Marka
Opel
Yeni nesil otomatiklerin yakıt,motor sessizliği ve hatta performans olarak manuellere göre daha avantajlı olduğu için.
 
  • Beğeni
Tepkiler: MTZ

kaanc5

Profesör
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
904
1,201
2,320
İstanbul/Lüksemburg
Marka
BMW
Tamam, doğru anlamışım ama sanırım derdimi tam anlatamadım. Kadınların cayıyor veya daha uzak duruyor olmalarının sebebi doğumdan itibaren çevre baskısıyla yetişmeleri. Hiçbir kadının durup dururken düz vites öğrenmekle uğraşmayayım, fazla para verip aynı aracın otomatiğini alayım dediğini sanmıyorum. Çocukluktan itibaren bizim gibi yetişmiş olsalardı, arada bu fark olmazdı.
 

selimcicekyurt

Selim
Profesör
10 Eyl 2016
774
1,146
2,320
23
İstanbul
Marka
Opel
Bence bu olayın en basit açıklaması İstanbul trafiği. Manuel arabanın yoğunlukta olduğu, hatta çoğu ülkede böyle bir trafik söz konusu değil. Trafiğin yoğunluğunun da haricinde trafik kültürümüz vasat. Kimsenin kimseye tahammülü yok. İnsanların da haklı olduğu yerler var. Örneği yeşil yandığı anda kornaya basılması sinir bozucu oluyor ama bazı yerlerde 90 100 saniye kırmızı yanarken sadece 10 15 saniye yeşil yanıyor, o sırada da en öndeki kişi telefonla oynayınca haliyle sinirlenebiliyor mesela. Aynı şekilde dimdik yokuş olsa bile arkadaki araç dibine kadar giriyor kaydırma payı bırakmıyor. Sırf bu stresi yaşamamak için otomatik vites alır insanlar.
 

cingoz debriyaj

Panpa
Destekçi
8 Eyl 2016
559
1,118
2,520
23
Marka
Zirai Traktör
Herkesin dediği gibi İstanbul’da manual bazen çok sinir bozucu olabiliyor ama sonra düşünüyorum bu tamamen benim algıma ve alıştığım konfora göre değişiyor. Mitsubishi Canter’den sanderoya, caddyden starexe kadar bir çok manual ve otomatik orta-alt segment araç kullandım. Mesela sanderodan inip corollaya bindiğimde diyorumki otomatiğe ne gerek var corolla yumuşacık sonra corollanın debriyaj değişiyor diyorum bu zamana kadar boşuna basmışız debriyaja sonra tak bir otomatik kullanıyorum manual tekrar ekstra yüke dönüşüyor yani bu iş bana kalırsa biraz alışma meselesi ve bunun bir sonu da yok zaten. Son olarak @FuckTheFuelEconomy ‘nin dediğine katılıyorum CC otomatik arabada en verimli şeklinde çalışıyor bence ya da torklu dizel bir makine olacak.
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım