Haberler

Kasım Ayı Meclis Kararları




Eski araçlar muayeneden geçemiyormuş, 20 yaşındaki araçlardan sıfır araç gibi performans beklenmesi haksızlık değil mi ?
Periyodik taşıt muayenesi, aracın yolda seyir güvenliğine uygun olup olmadığına yöneliktir.Aracınız alındığı tarihten itibaren düzenli bakım gördüyse, çok uzun yıllar seyir güvenliğine tehdit oluşturmayacaktır. TÜVTÜRK istasyonlarında ilk muayenede kusursuz raporu alan 1946 model aracın yanı sıra,1970’li yıllara ait bir çok araç kusursuz olarak geçmiştir.
AA8UdLb

Muayenede tespit edilen basit kusurlar yerinde tamir edilebilir mi ?
TÜVTÜRK’ün böyle bir yetkisi ve görevi yok.
AA8UgjB

Ağır kusurlu araçla trafiğe çıkabilir miyim?
Ağır Kusur: Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir. Mevcut muayene raporu, muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre dahilinde, muayene süresinin geçirilmesi konusunda cezai işlem halinde trafik zabıtalarına (trafik polisi veya jandarma) ibraz edilebilir. Muayene raporu, muayene süresinin geçirilmesi dışındaki cezai durumlar için geçerli olmayacaktır.
AA8UdLc

Boyada çizik var, “Ağır Kusurmuş”, doğru mu ?
TÜVTÜRK, sadece aracın trafikte güvenli seyrine yönelik muayene yapmaktadır. Taşıyıcı parçalarda ( dingil, amortisör vs.) oluşabilecek paslanma ve yıpranma araç güvenliğini tehlikeye atacağından dolayı kusur olarak değerlendirilir.
AA8UgjE

Çelik Jant nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş! Doğru mu?
TÜVTÜRK’te araç muayenesi yapılırken araç jantlarının çelik ya da alaşım olup olmadığına bakılmaz.Araç üzerinde bulunan jantların araçla uygunluğu kontrol edilir. Jant ölçüleri araca uygunsa aracın muayenesi onaylanır.
AA8UgjG

Farklı lastik markaları nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş! Doğru mu?
Yanlış, TÜVTÜRK Araç Muayenesi’nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, 1.6 mm altında ise araç muayeneden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
AA8U5OE

Traktörümü muayene için köyden merkeze 100 km’lik yolda nasıl getireceğim?
81 il merkezinde toplam 197 adet sabit muayene istasyonu ve 3 adet motosiklet muayene istasyonu mevcuttur. Bunlara ilaveten 73 mobil istasyon ile sabit istasyon olmayan 892 ilçe, köy ve beldeye hizmet götürülmektedir.
AA8UdLi
Yazı ve görseller nedeniyle muayeneden kalınıyormuş! Doğru mu?
Araçların üzerlerindeki reklam ve logo tescil edilerek kullanılabilir. Bunların dışında vasıtaların üzerinde basılı malzeme bulunması 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre aykırıdır.
AA8UgjM

Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı?
Muayene yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza götürerek muayene ettirebilir. Ancak yalnızca aracı getiren kişiye muayene bittikten sonra araç teslimi yapılmaktadır.
AA8U5OJ
Egzoz emisyon ölçümü gerekli midir?
Egzoz gazı emisyon ölçümü; Hususi ve Resmi otomobillerde; İlk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, Arazi Taşıtlarına özel (M1G) bu sınıfa dahil olarak ilk muayene sonrasında yılda bir Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılmalıdır. Diğer motorlu taşıtlarda ise; İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyotlarda yapılmaktadır. Tarım ve orman traktörleri, motosikletler ve mopedler egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi değillerdir. 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.
AA8Ulra

Aracımın plakasının pulu düştü sorun olur mu?
Araç muayenesi sonucunda plakaya yapıştırılan pulun zayi olması, herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte, bir sonraki muayenenizde de soruna yol açmayacaktır. TÜVTÜRK randevu alma ve TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen tüm işlemler elektronik ortamda kayıt altına alınmakta olup, TÜVTÜRK istasyonları, Emniyet Müdürlükleri ve Trafik Zabıtaları aynı elektronik sistem üzerinden yapılan işlemleri takip etmektedir. Aracınızın bir kontrole tabi tutulması durumunda esas alınan, elektronik kayıt ortamı ve araç ruhsatınızda yer alan bilgilerdir.
AA8UgjS

Cam filmi muayeneden geçer mi?
Periyodik muayenelerde cam filmi, “Camlar: sonradan boyanmış/sonradan film yapıştırılmış/folyoların montaj izni yok” kusur teksti ile “hafif kusur” olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte aracın muayeneden hafif kusur ile geçmiş olması, trafik birimleri tarafından ceza yazılması, filmin söktürülmesinin istenmesi gibi durumları ortadan kaldıran bir unsur değildir.
AA8UodO

Motosiklet muayenesinde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Motosikletler, araç muayenesine benzer şekilde muayeneye tabi tutulmaktadırlar; araçlar gibi fren test cihazına sokulmamakta, muayene sahasında uygun bir alanda fren testi yapılmaktadır. Zorunlu ekipman olarak kask aranmaktadır. Kaskta dahili bir gözlük sistemi yok ise harici olarak sürücünün bir gözlüğü olmak zorundadır. Aydınlatma sistemlerinin iyi çalışması, dayama ayağı açıkken motorun hareket etmemesi gerekmektedir.
AA8UlPy
Kaynak: msn.com

Onur KALENDER

1985 doğumluyum. Otomobillere olan sevdam ilk hatırladığım otomobil olan Volvo 360 ile başladı. Geceler boyu uykusuz otomobil dergilerini ezberlemem, kendi tasarımlarımı yapmam ve son olarak da otopark ailesine katılmamla devam ediyor.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. denk geldiklerimi yazmak istedim. park ampulü yanmaması ve coupe araçlarda koltuk sırtlığının mandal çekmeden veya düğmeye basmadan kafasına göre yatması ağır kusur bilginiz olsun.

  2. ben Türvtürkten randevu almış fakat bir kaç gün öncesinde de önünden geçerken sırada yokmuş bir gireyim geçerse geçer geçmezse yine gelirim dedim ve girdim, oysa bir sürü eksiğim vardı: farın biri patlak, ön cam çatlak, sağ ve sol fren değeri arasında 30 derece fark, ilk yardım çantası reflektör eksik, lpg tankı emniyetsiz montaj, motor ve şanzımandan yağ sızdırma, ve aklıma gelmeyen bir bu kadar daha sorun vardı, bunların bir kısmını sonuç kağıdına hafif kusur olarak işlemişler bir kısmını ise fark edemediler üstelik tünelde altına girdiğinde motordan damlayan yağ çalışanın yüzüne damlamasına rağmen, ben inşallah damlamaz der iken yağ yüzüne damladı ve adamcağız lavoboya gitti yüzünü sildi ve tekrar geldi girdi, ben işte şimdi kaldık deedim. sonuçta kolum kadar bir hafif kusur listesi çıkardılar ( üstelik kolum kısa değildir) ve netice itibariyle geçtim.

    bir başka seferinde gittiğimde sıra bekliyordum tahminime göre 3-4 yaşında bir focus geçememiş ve geri göndermişler adamcağız gitmiş geri gelmiş sıraya girmişti yan yana iken tünele giren, 1974 model bir mercedes’i göstererek şu antika tek seferde geçerse bu focus’u yakarım demişti, sonuçta mercedes tek seferde geçti ama adam focusu yakamdı tabi:))

  3. Ben de geçen randevu aldım gittim fakat ehliyetim olmadığı için kabul etmediler iki saat sıradaki araçlarda başka birini aradık durduk bulduk sağolsun arabanın girişini yaptı sonra görevliler yalnızca arabayı muayeneye sokan kişiye teslim ederiz dediler. adamı da iki saat beklettik ama atlattık Allaha şükür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu