Haberler

Sen de park edemiyor musun?




Park ederken insanlar zorlanabiliyor, stresli durumlara düşebiliyor. Bunlar da onların hata yapma olasılığını oldukça artırıyor. Park etmek bazılarımız için kolay bir iş olsa da, bazılarımız sorun yaşamakta. BMW tanıttığı Gerçekliği Artırılmış Gözlük teknolojisiyle hem kendi araçlarını korumakta önemli bir görev alıyor hem de diğer araçların da korunmasında bir diğer sorumluluğu yerine getiriyor.

Financial Times’ın haberine göre ünlü Alman otomobil devi bu teknolojiyi Silikon Vadisindeki firmalarla geliştiriyor. Gerçekliği Artırılmış Gözlük ile otomobil park ederken otomobilin arka sütunları ve bagaj kısmı görünmez bir hal alıyor, bu şekilde sürücünün görüş alanı oldukça artıyor ve park hamleleri epey rahatlıyor, kolaylaşıyor. Aracın etrafındaki nesneler net bir şekilde görünüyor.

Benzer teknoloji ile ilgili yatırımları geçmişte Jaguar başlatırken diğer markaların da aynı temelde bazı çalışmaları olmuştu. Haber kaynağının iddiasına göre bu teknoloji Nisan ayında yapılacak olan Şanghay Otomobil Fuar’ında tanıtılacak. BMW’nin hedefi bu geliştirmenin sadece bu yönde olmaması yönünde. Sürüş sırasında kullanışlı bilgi ekranına dönüşümü, belirli girdilerin yansıtılması; bunlar hız, hız limiti gibi her sürücünün bilmesine ihtiyacı olan faktörler. Bir bakıma HUD bilgi ekranı türevi diyebiliriz.

BMW artık günümüzde insanları otomobilleri daha az kullanmaya itiyor, böyle bir marka için ilginç bir adım değil mi? Tanıttıkları çevre dostu i3 ve i8 otomobillerinin telefonunuza bağlı olması sonucunda navigasyon sistemi, toplu ulaşım sistemi elinizin altında. Yani elektriki otomobilleriyle şarjınız bitse bile neler yapacağınız, yapmanız yönünde size direktifler bile verebiliyor.

Gerçekliği Artırılmış Gözlük teknolojisinde benzer bir mantık işliyor. Aracın navigasyon sistemine girdiğiniz hedef, gözlüğünüze yansıyor ve en hızlı nasıl, nereye park edebileceğiniz konusunda size yardım ediyor veya hedefe yürüyerek gitmek istiyorsak bize yardımcı oluyor.

Nasıl çalışıyor?

Google Glass’a benzer bir yapıya sahip olan gözlük aracın etrafına yerleştirilmiş kameralardan aldığı görüntüyle sürücüye dışarıda nelerin olduğunu gösteriyor. Aslında konsola yerleştirilmiş ekrandan yansıtılan kamera görüntüleriyle buna benzer bir sistem önceden vardı. Fakat bu eski sistemde bazı hatalar var ve kullanımı da pek kolay değil.

Bunlara ek olarak araç bluetooth ile gözlüğe bağlanıyor ve önemli bilgileri gözlük lens ekranından sürücüye yansıtıyor, böylece daha güvenli bir sürüş ortaya çıkıyor.

okan

1995 yılından doğdum. Ekonomi bölümü öğrencisiyim. Otopark ile ilk tanışmam 2013 yılına dayanmakta. Otomobil sevgimi ve bilgimi köklendiren bu oluşumda 2015 yılının başından beri aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu