Haberler

Mirai’nin gözü yükseklerde




Otomotivde yeni bir çağ açan dünyanın ilk seri üretim hidrojen yakıt hücreli otomobili Mirai, Japonya’dan sonra Avrupa’da da satışa sunuluyor. Adını Japonca “gelecek” kelimesinden alan Mirai, 2014 yılının Aralık ayında başlayan Japonya satışlarından sonra Eylül ayından itibaren de ilk etapta İngiltere, Almanya ve Danimarka yollarındaki yerini almaya hazırlanıyor. Mirai’nin 2017 yılından itibaren, hidrojen yakıt altyapısının geliştirilmesiyle birlikte çok daha fazla ülkede satışa sunulması planlanıyor. Avrupa’da 66 bin Euro fiyat etiketiyle sunulan Mirai’nin 2015 yılında 50-100 adetlik satış hedefi bulunuyor.

Hibrit teknolojisinin öncüsü Toyota ilk seri üretim hibrit otomobili 1997 yılında üretmiş, 2000 yılında da Avrupa’da satışa sunmuştu. Toyota 2015 yılında da hidrojen yakıtlı Mirai’yi Avrupa pazarına sunarak yine bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Sadece su buharı salımı gerçekleştirerek Toyota’nın temiz ve sürdürebilir çevreci otomobiller üretme konusundaki öncü rolünü devam ettiren Mirai, otomobillerin ve hatta dünyanın geleceğini şekillendirme açısından da dikkat çekici özellikler taşıyor. Geleceğin enerji kaynakları arasında gösterilen hidrojeni yakıt olarak kullanan Mirai, “0” CO2 salımı ile dikkat çekerken, konforu, sürüş keyfi, 3 ila 5 dakika arasında doldurabilen deposu ile birlikte geleneksel motorların ulaştığı menzil ve hızı da sunuyor.

Toyota yakıt hücresi sistemini ve hibrit teknolojisini bir arada sunan Mirai, hidrojeni elektrik üretmek için kullanıyor. Çevreci özellikleri ile herkesi çevrecilik konusunda daha dikkatli olmaya teşvik eden Mirai, geleceğin otomobillerinin nasıl olacağı yönünde de önemli ipuçları da veriyor.

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Koskoca dünya devi Toyota’ya böyle tasarımlar bence hiç yakışmıyor. Toyota’nın rezalet ve berbat ötesi tasarımları var. (Avensis, Auris, Yaris, Mirai, Prius, Rav4, Land Cruiser) v.s gibi. Toyota’nın yeni tasarım dilini tüketiciler pek beğenmiyor ve buna bağlı olarak baska markalara yöneliyorlar. VAG Grubu’da bu sene baya iddialı. Yeni Vw Arteon, Yeni Polo, Yeni İbiza, Seat’ın Suv modeli Arona, VW’nin yeni Polo Suv’u, makyajlı Octavia, makyajlı Golf, makyajlı Leon, Tiguan Allspace, Yeni Touareg, Porsche Panamera Station, Yeni A8, Yeni A6, Yeni Crafter ve Yeni 1.5 motorlarını piyasaya sürecekler. Bana kalirsa seneyede en çok satan marka Volkswagen olacak. 2016 da olduğu gibi bence bana kalırsa bu sene de Volkswagen dünyanın en çok satan otomobil markası olacaktır diye düşünüyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu