Haberler

Focus RS’in Drift Mode’u kazara mı ortaya çıktı?




Turboşarjlı 2.3 litrelik motoru ve çift debriyaj, “torque vectoring” gibi teknolojilerden yararlanan 4 çeker sisteme sahip Focus RS’in piyasaya çıkmaya hazırlandığı haberleri ortaya çıkmaya başladığından bu yana çok sıkı bir hothatch olacağı belliydi. Ford ise piyasaya çıktığı tarihten itibaren dikkatleri üstüne toplamayı başarmış olan ‘Drift Mode’un şans eseri bulunduğunu açıkladı.

Ford’un performans bölümü baş mühendisi olan Tyrone Johnson ile yapılan görüşmede Johnson, Drift modunun yapılan testler sırasında otomobilin dinamiklerinden sorumlu iki mühendisin 4 çeker sistemiyle oynamasıyla birlikte ortaya çıktığını söyledi.

RS projesinin ilk aylarında böyle bir düşünce içinde bulunmadıklarını söyleyen Johnson’a göre bu modun ortaya çıkış sebebi RS’i geliştiren ekibin ‘çılgın’ mühendislerden bir araya gelmiş olması.

Bir diğer soru ise mühendislerin bu sistemi tamamen tasarlamış olmalarına rağmen otomobilin bu halde üretilip üretilmeyeceğiydi. Ford’un global alandaki teknik ve gelişiminden sorumlu olan Raj Nair tarafından onaylandıktan sonra fikir günümüze kadar gelmeyi başardı.

Piyasaya çıkışından kısa süre sonra Drift modunun başından geçenleri ise geçtiğimiz günlerde bu teknolojinin Avusturalya’da yasaklanması ile görmüştük. Ford, yaşananlar üzerine, bu modun özellikle trafiğe kapalı yollarda kullanılması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Avusturalya Yaya Güvenliği Kurulu başkanı Harold Scruby ise bu uyarının olayların önüne tamamen geçmeyeceğini belirtmişti. Bunun da doğruluğunu geçtiğimiz günlerde halka açık bir yolda Focus RS ile drift yapmaya çalışan kişi kanıtlamıştı; habere buradan ulaşabilirsiniz.

Drift modu geçtiğimiz günlerde Ford’un avukatlarına fazla mesai yaptırmış olsa da şirketin kazara ortaya koyduğu yeni sistemin üretim aşamasına kadar gelmesi tüketiciler için çok büyük bir şans. Keşke daha fazla kazara ortaya çıkan sistem görebilsek.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu