FeaturedHaberler

Yeni V40 tasarımını XC40’tan alıyor




Volvo, oldukça başarılı XC serisini takiben Volkswagen Golf, Audi A3, Mercedes-Benz A ve BMW 1 Serisi ile rekabet edebilmek için V40’ı yeniliyor. Yeni V40 Alman rakiplerine karşılık yalnızca plug-in hibrit değil, tam elektrikli versiyona da sahip olacak.

XC40, İsveçli markanın Compact Modular Architecture (CMA) platformunu kullanan ilk otomobildi. Volvo, yeni modelleri hızla piyasaya çıkarmayı hedefliyor. Güncelliğini günden güne yitiren V40 ise bu hedeften nasibini alacak gibi görünüyor.

Yeni V40, XC40’dan daha geniş görünüyor. Aslında iki araç da aynı genişlikte olsa da V40’ın alçak tavanı otomobile daha geniş ve daha agresif bir görünüm kazandırıyor. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi V40 40.2 konseptinden tasarım öğelerini benimsemiş. Aynı durumu 40.1 konsepti ile XC40 arasında da görmüştük.

Yeni nesil V40’ın dingil mesafesi mevcut modelden daha uzun. Bu durum, otomobilin A3 ve 1 Serisi gibi rakiplerinden daha ferah olmasını ve arka koltuklarda daha fazla yaşam alanı olmasını sağlıyor.

Yeni V40 dinamik olacak

V40’ın konfor odaklı XC40’a kıyasla daha dinamik bir sürüş deneyimi yaşatması muhtemel. Volvo’nun ar-ge müdürü Henrik Green, CMA platformunun farklı türlerdeki otomobilleri üretmekte ekibine kolaylık sağladığını belirtti. “CMA, XC40 gibi SUV’lar üretmek için iyi bir platform. Fakat aynı platform ile alçak ve dinamik otomobiller de üretebiliriz.” şeklinde konuştu.

“XC40, şehir ortamında size konfor sunuyor, trafiğe ve kavşaklara hakim olduğunuzu hissettiriyor. Ancak gelecek “40” serisi için aynı yaklaşımı izlemek zorunda değiliz.”

Bu yaklaşım Volvo’nun premium hatchback pazarında tam elektrikli Golf ile rekabete girmesini sağlayabilir.

Green, “Bataryaları zemine yerleştirmeliyiz.” şeklinde konuşuyor ve CMA platformunun bataryalara oldukça yer sunduğunu belirtiyor. “Yüksek SUV’lardan tutun, alçak hatchback’lere kadar her şey mümkün. CMA platformunu plug-in hibrite elverişli olacak şekilde tasarladık.”

Aslında CMA platformunu kullanan ilk tam elektrikli otomobil Volvo olmayacak. 2019 yılının ikinci yarısında piyasaya çıkması beklenen, yüksek performanslı sedan Polestar 2 bu platformu kullanacak. Tabii Polestar‘ın da neticede Volvo genlerini taşıması da ayrı bir konu. Green, elektrikli V40’ın piyasaya çıkmasıyla farklı batarya boyutları arasından seçim yapılabileceğini doğruladı. “Her elektrikli otomobil için genellikle en az iki farklı batarya boyutu sunacağız. Baz versiyon daha uygun fiyatlı fakat daha kısa menzilli olacak; ve diğer opsiyon ise daha pahalı fakat daha uzun menzilli ve daha güçlü olacak.” dedi.

Volvo’nun ölçek ekonomilerinden faydalanıp 9 inçlik Sensus bilgi-eğlence sistemini ve dijital göstergeleri standart olarak sunması muhtemel.

Green, Volvo’nun gelecekte daha küçük modeller üretmeyi düşünebileceğini söylüyor. “Muhtemelen CMA platformuyla daha küçük bir otomobiller üretebilirsin. Fakat şu anda bu duruma pek sıcak bakmıyoruz.” diyor. “Günün birinde XC40’dan daha bile küçük bir SUV geliştirebiliriz, fakat şimdilik bu boyutlar bizim için olağan dışı.”

Sergen Satır

Merhaba, ben Sergen. 1997 doğumluyum, İzmirliyim. Mütercim-tercümanlık öğrencisiyim, bir de otomobillere son derece meraklıyım. Otomobillere olan ilgim ve bilgim her geçen gün artıyor. Edindiğim deneyimlerin çoğunu Otopark.com'a borçluyum. Şimdi ise hedefim Otopark'ı olduğundan çok daha iyi bir konuma getirmek.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Turkiye ye acilen tam elektrikli model lazım vergi kural birleşince dayanılmaz boyutlara ulaştı

  2. Volvo bu kadar güzel ön tasarımlara imza atıyorsun ancak bir türlü arka tasarım yapmayı beceremiyorsun. Volvo tasarımları arka tasarım konusunda özen göstermemeliler. Bu arka tasarımlar Volvo’ya hiç yakışmıyor! S90/XC90 gibi

    1. Çoğu kişi beğeniyor vOLVONUN TASARIM DİLİ BU ve yakışmış bakar bakmaz Volvo ve İsveçli olduğunu anlıyorsunuz gayet şık

      1. Mehmet bey bizim beğenmiyoruz demedik olayı saptırmayın bu kadar güzel tasarımlara imza atan bir marka neden arka tasarımları bu kadar kötü yapmayı becerebiliyor onu soruyorum. Olayı anlayıp dinlemeden başka yerlere çekmeye çalışmayın

  3. Arabalarınız çok güzel mükemmel ama bir de bir alt veya orta tabakayı hitap edebilirseniz 1.06 ve civarı motorlar olsa daha iyi olacak diye düşünüyorum mesela taksi yapamıyoruz

  4. Çinli Geely sayesinde Volvo son 10 yılda büyük yol kat etti ve artık dev markalarla rekabet edebilir hale geldi. Benim asıl merak ettiğim Volvo’nun S60’ı ne zaman yenileyeceği. Volvo neredeyse bütün model yelpazesini yeniliyor ancak sıra bir türlü “60” serisine gelmedi bakalım ona ne zaman sıra gelecek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu